U NAJBOLJEM SLUČAJU: Krediti će stagnirati u 2014.

Stručnjaci prognoziraju da će, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i slab rast ekonomske aktivnosti praćen visokim udelom loših kredita, u najboljem slučaju 2014. stagnirati kreditne aktivnosti u bankarskom sektoru

  • 0

Kreditna aktivnost banaka u Srbiji u 2014. godini će u najboljem slučaju stagnirati, imajući u vidu rastući nivo problematičnih kredita, kao i očekivani nizak privredni rast, ocenili su ekonomski stručnjaci u izjavama Tanjugu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, posle više od dve godine usporavajućeg rasta, kreditna aktinost je u 2013. zabeležila pad na međugodišnjem nivou, i u oktobru 2013. u odnosu na kraj 2012. godine, taj pad iznosio je 4,1 odsto.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović izjavio je da se u 2014. godini, s obzirom na prognozirani skroman ekonomski rast, očekuje da kreditna aktivnost banaka u Srbiji stagnira, ili da nastavi trend pada iz 2013. godine.

- Imajući u vidu da će i sledeće godine stopa nezaposlenosti biti visoka, da cemo imati slab rast ekonomske aktivnosti praćen visokim udelom loših kredita, mislim da ćemo u najboljem slučaju imati stagnaciju kreditne aktivnosti u bankarskom sektoru, a bojim se da će se trend pada nastaviti - rekao je Petrović Tanjugu.

Petrović je istakao i da, u slučaju da sve te reforme budu sprovedene tokom 2014. godine, uz nastavak blagog ekonomskog oporavka, moglo da se očekuje da se kreditna aktivnost banaka popravi u 2015. ili 2016. godini.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić istakao je u izjavi Tanjugu da kreditna aktivnost obično prati privrednu aktivnost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA