• 0

U NAJBOLJEM SLUČAJU: Krediti će stagnirati u 2014.

Stručnjaci prognoziraju da će, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i slab rast ekonomske aktivnosti praćen visokim udelom loših kredita, u najboljem slučaju 2014. stagnirati kreditne aktivnosti u bankarskom sektoru

  • 0

Kreditna aktivnost banaka u Srbiji u 2014. godini će u najboljem slučaju stagnirati, imajući u vidu rastući nivo problematičnih kredita, kao i očekivani nizak privredni rast, ocenili su ekonomski stručnjaci u izjavama Tanjugu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, posle više od dve godine usporavajućeg rasta, kreditna aktinost je u 2013. zabeležila pad na međugodišnjem nivou, i u oktobru 2013. u odnosu na kraj 2012. godine, taj pad iznosio je 4,1 odsto.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović izjavio je da se u 2014. godini, s obzirom na prognozirani skroman ekonomski rast, očekuje da kreditna aktivnost banaka u Srbiji stagnira, ili da nastavi trend pada iz 2013. godine.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

- Imajući u vidu da će i sledeće godine stopa nezaposlenosti biti visoka, da cemo imati slab rast ekonomske aktivnosti praćen visokim udelom loših kredita, mislim da ćemo u najboljem slučaju imati stagnaciju kreditne aktivnosti u bankarskom sektoru, a bojim se da će se trend pada nastaviti - rekao je Petrović Tanjugu.

Petrović je istakao i da, u slučaju da sve te reforme budu sprovedene tokom 2014. godine, uz nastavak blagog ekonomskog oporavka, moglo da se očekuje da se kreditna aktivnost banaka popravi u 2015. ili 2016. godini.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić istakao je u izjavi Tanjugu da kreditna aktivnost obično prati privrednu aktivnost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima