Neustavni članovi Zakona o BIA o prisluškivanju!

U odluci se navodi da je Ustavni sud utvrdio odredba člana 13. Zakona o BIA, kojom je propisano odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja, nije u saglasnosti sa Ustavom, jer nije formulisana dovoljno jasno i precizno

  • 2

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavim tri odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) koje se tiču prisluškivaja i nepovredivosti tajnosti pisama i ostavio zakonodavcu rok od četiri meseca da osporene članove usaglasi sa Ustavom.

U odluci se navodi da je Ustavni sud utvrdio odredba člana 13. Zakona o BIA, kojom je propisano odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja, nije u saglasnosti sa Ustavom, jer nije formulisana dovoljno jasno i precizno.

"Bez obzira na to što BIA obavlja poslove koji pretpostavljaju visok stepen tajnosti, Ustavni sud smatra da odredbe Zakona, koje uređuju način obavljanja poslova Agencije, moraju biti predvidive do stepena koji je razuman u datim okolnostima", navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu suda.

Osporeni član glasi: Direktor Agencije može, ako je to potrebno iz razloga bezbednosti Republike Srbije, svojim rešenjem, a na osnovu prethodne odluke suda, odrediti da se prema određenim fizičkim i pravnim licima preduzmu određene mere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava opštenja, u postupku utvrđenom ovim zakonom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveti Ratnik

    29. decembar 2013 | 13:39

    Bia je država u državi, maltrtira i otpušta svoje radnike kako se nekom šefu ili načelniku prohte, zatim zapošljavaju svoje rođake ili komšije. Hapse koga stignu i posle država plaća milionske štete i normalno niko iz BIA ne ogovara SVETI RATNIK

  • Bekim

    29. decembar 2013 | 13:42

    Koliko snoudeni ima u srbia ajde kaj ste srbistani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA