S. Arabija poklonila Libanu 3 milijarde dolara za vojsku

Predsednik Libana Mišel Sulejman je o poklonu Saudijske Arabije obavestio naciju u današnjem obraćanju posredstvom televizije, i najavio da će od novca kupiti francusko oružije

  • 7

Libanski predsednik saopštio je danas da je zemlja dobila poklon od Saudijske Arabije u iznosu od tri milijarde dolara kao pomoć za jačanje vojnih snaga. Predsednik Mišel Sulejman je rekao da će od tog novca libanska vojska kupiti francusko oružje, javio je AP.

On nije izneo nikakve druge detalje, ali je rekao da će francuski predsednik Fransoa Oland o tome razgovarati tokom današnje posete Saudijskoj Arabiji. Sulejman je o poklonu Saudijske Arabije obavestio naciju u današnjem obraćanju posredstvom televizije.

U Libanu u poslednjih nekoliko meseci izbijaju sukobi koji su direktna posledica građanskog rata u Siriji, u kome se većinski sunitski pobunjenici bore protiv šiitskog režima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i Savet bezbednosti UN izrazili su zabrinutost zbog pretnji po bezbednost Libana nakon što je u petak u eksploziji u Bejrutu poginulo najmanje šest ljudi, među kojima i bivši libanski ministar finansija Mohamed Šatah.

Ban i SB UN najoštrije su osudili samoubilački bombaški napad u kojem je ubijen Šatah, ključni član koalicije koja se protivila sirijskom režimu. Ban je pohvalio napore libanskih vlasti i bezbednosnih snaga da "zaštite zemlju od uticaja krize u susednoj Siriji".

Režim sirijskog predsednika Bašara al Asada pripada alavitima, šiitskom ogranku islama. U Libanu u poslednjih nekoliko meseci izbijaju sukobi koji su direktna posledica građanskog rata u Siriji, u kome se većinski sunitski pobunjenici bore protiv šiitskog režima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    29. decembar 2013 | 21:14

    Da te pare uloze u neku privredu i da narod bolje zivi umesto sto kupuju oruzije da bi se ubijali..

  • Vrach

    29. decembar 2013 | 21:45

    Pa jeste. Saudijci kao glavni Saveznici Amera u Islamskom Suni svetu, huskaju Liban da pomogne teroristima u Siriji, jer se Izrael I Turska ne usudjuju na tako nesto. Liban je pesak na sahovskoj tabli I vreme je da se gurne za dva na protivnicku stranu table.

  • Burduš

    29. decembar 2013 | 22:24

    Izrael terorise sve, mora tome doci jednom kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA