• 1

Švajcarska odobrila vizu Hodorkovskom

- Švajcarska je pozitivno odgovorila na zahtev Mihaila Hodorkovskog za dobijanje šengenske vize. Ta viza omogućuje tromesečni boravak na prostoru Šengena - saopštila je ambasada Švajcarske u Berlinu, gradu gde se Hodorkovski trenutno nalazi

  • 1

Švajcarska je bivšem čelniku ruskog naftnog giganta "Jukosa" Mihailu Hodorkovskom, koji se nalazi u Berlinu otkad je 20. decembra ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina pomilovan i pušten na slobodu nakon 10 godina u zatvoru, odobrila tromesečnu vizu, saopštila je ambasada Švajcarske u Berlinu.

- Švajcarska je pozitivno odgovorila na zahtev Mihaila Hodorkovskog za dobijanje šengenske vize. Ta viza omogućuje tromesečni boravak na prostoru Šengena - saopštila je ambasada, a prenela agencija AFP.

Hodorkovski, čija supruga i troje dece žive u Švajcarskoj, odleteo je istog dana kad je oslobođen iz Rusije za Nemačku, gde se i dalje nalazi.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

U maju 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza.Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja nafte i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski je trebalo da bude oslobođen u avgustu sledeće godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Bojan

    Pa kad su ga oni sponzorovali da uvede demokratiju i bankovni sistem sa zapada..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima