• 10

Od 1. januara nova granica za penzionisanje

Starosna granica za odlazak u penziju se pomera kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života

 • 10

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) podsetio je danas da od 1. januara 2014. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanje.
Starosna granica za odlazak u penziju se pomera za četiri meseca - kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života, navedeno je u saopštenju.

PIO fond podsetio je da će se do 2023. godine postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, kao i da način obračuna iznosa penzije neće biti promenjen.

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.
Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće puno radno vreme 31. decembra, kako bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, da blagovremeno podnesu zahtev.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ...

  Kako mladi da se zaposle ako se stalno produzava starosna granica za penziju

  3
  0

  Podelite komentar

 • ENZO

  Prije par mjeseci u Australiji su podigli penzione godine na 70 godina zivota. Ovo je maciji kasalj.

  10
  0

  Podelite komentar

 • toma

  U Nemackoj sa 67 godina, nema veze imas li 40 ili 50 godina radnog staza!

  14
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima