Od 1. januara nova granica za penzionisanje

Starosna granica za odlazak u penziju se pomera kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života

  • 10

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) podsetio je danas da od 1. januara 2014. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanje.

Starosna granica za odlazak u penziju se pomera za četiri meseca - kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života, navedeno je u saopštenju.

PIO fond podsetio je da će se do 2023. godine postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, kao i da način obračuna iznosa penzije neće biti promenjen.

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.

Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće puno radno vreme 31. decembra, kako bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, da blagovremeno podnesu zahtev.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jimmy

    30. decembar 2013 | 19:35

    Odes u penziu i umres sutradan.

  • Vozd

    30. decembar 2013 | 20:42

    Ja imam staza 9 god i 9 pod koje kakvim omladinskim agencijama i ugovorima.U januaru punim 40 to znači da u penziju idem kod SVETOG PETRA.

  • Tina

    30. decembar 2013 | 21:10

    Većina neće ni dočekati penziju.Sramota.Ljudi rade dok ne umru.E,Srbijo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA