• 10

Od 1. januara nova granica za penzionisanje

Starosna granica za odlazak u penziju se pomera kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života

  • 10

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) podsetio je danas da od 1. januara 2014. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanje.

Starosna granica za odlazak u penziju se pomera za četiri meseca - kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četri meseca života, navedeno je u saopštenju.

PIO fond podsetio je da će se do 2023. godine postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, kao i da način obračuna iznosa penzije neće biti promenjen.

Foto: Flickr/jonrawlinson

Foto: Flickr/jonrawlinson

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što može da se učini i poštom, kao preporučena pošiljka.

Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće puno radno vreme 31. decembra, kako bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, da blagovremeno podnesu zahtev.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    Kako mladi da se zaposle ako se stalno produzava starosna granica za penziju

  • ENZO

    Prije par mjeseci u Australiji su podigli penzione godine na 70 godina zivota. Ovo je maciji kasalj.

  • toma

    U Nemackoj sa 67 godina, nema veze imas li 40 ili 50 godina radnog staza!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima