• 0

Od Nove godine završetak liberalizacije trgovine sa EU

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Republike Srbije u članstvo Unije će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru Carinske tarife u potpunosti liberalizovan

  • 0

Republika Srbija 1. januara 2014. godine ulazi u šestu i poslednju godinu liberalizacije trgovine sa EU, primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), tako da će do ulaska naše zemlje u članstvo Unije prosečna carinska zaštita na uvoz iz zemalja evrozone iznositi 0,99 odsto, saopštila je danas vladina Kancelarije za evropske integracije.

Ovim je Srbija stvorila uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU što će doprineti boljem poslovnom okruženju za poslovanje i investiranje u Srbiji.

Osnovni cilj ovog sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine između EU i Republike Srbije u roku od šest godina od početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma (PTS), koji je deo ŠP-a.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Republike Srbije u članstvo Unije će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru Carinske tarife u potpunosti liberalizovan.

Potpuna liberalizacija nije predviđena za strateške poljoprivredne proizvode koji će zadržati carinsku zaštitu do momenta ulaska u članstvo EU, što se odnosi na sve vrste mesa, mlečne proizvode, krompir, paradajz i drugo povrće sveže i smrznuto, grožđe, jabuke, šljive, višnje, pšenicu i pšenično brašno, kukuruz, semenski i merkantilni, kukuruzno brašno i prekrupu od brašna, suncokret, margarin, kobasice i paštete.

Takođe, potpuna liberalizacija nije predviđena za konzervisano povrće, konzervisano voće, sok od paradajza, od grožđa, jabuka, krušaka i višanja i mešavine sokova, sirće, duvan, etil alkohol, voćne rakije, određene kategorije goveda za klanje, svinje za klanje, jagnjad za klanje, klanične proizvode, a za šećer, rafinisano ulje od suncokreta i za cigarete, Srbija zadržava punu carinu.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Za jabuke, grožđe, višnje, šljive, jagode, paradajz i paprike i dalje će se primenjivati uobičajene, sezonske carine.

EU je najvažniji spoljnotrgovinski partner sa kojom se obavlja 60 odsto soljnotrgovinske razmene i u kojoj se realizuje 61 odsto izvoza iz Srbije. EU je i najveći investicioni partner Republike Srbije.

Srbija beleži konstantan rast izvoza na tržište EU, praćen konstantnim, ali smanjenim rastom uvoza iz Unije, što je rezultiralo smanjenjem trgovinskog deficita u razmeni sa EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima