• 3

Najstarija banka na svetu na ivici propasti

Kako bi vratila državi pomoć od 4,1 milijarde evra koje je dobila, i sprečila nacionalizaciju, najstarijoj banci na svetu, "Monte dei Paski di Siena" , neophodna su ulaganja, nakon što je pogođena krizom u evrozoni

 • 3

Najstarija banka na svetu, italijanska "Monte dei Paski di Siena" biće nacionalizovana kako ne bi propala zbog odlaganja dokapitalizacije. Potez nacionalizacije vlada je htela izbeći, jer ova banka posluje od 1472. godine.

 

U januar su akcionari banke odbacili plan za prodaju deonica u vrednosti od tri milijarde evra i tako odložili dokapitalizaciju do 12. maja sledeće godine. Država je banci odobrila finansijsku pomoć.

 

Glavni akcionar, fondacija "Monte dei Paski", koja održava bliske veze sa lokalnim političarima, došla je u sukob sa predsednikom banke, bankarom svetskog ugleda, Alesandrom Profumoiom, i glavnim izvršnim direktorom banke, koji bi zato mogli bi da podnesu ostavku.

 

 

Kako bi vratila državi pomoć od 4,1 milijarde evra koje je dobila i sprečila nacionalizaciju, ovoj banci neophodna su ulaganja, nakon što je pogođena krizom u evrozoni.

 

Dako bi joj Evropska komisija odobrila državnu pomoć, banka se dogovorila da deo plana restruktuiranja bude dokapitalizacija.

 

Glavni cilj vlade je da novac iskorišćen za spasavanje banke vrati poreskim obveznicima, izjavio je portparol italijanskog ministarstva finansija i dodao da država nije zainteresovana za nacionalizaciju.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • frodo

  30. decembar 2013 | 22:15

  Ništa se ne desi kad banka bankrotira, virtuelni minus potiče od para koje banka nikad nije ni imala kao što su i izdati krediti jednostavno ukucani u kompjuter i stvoreni ni iz čega. Jedina realna stvar koja ovde postoji - profit od isplaćenih kamata je odavno podeljen deoničarima i on neće ući u likvidacionu masu. Znači samo gube nekretnine koje su vlasništvo banke, (tokom godina su nagomilali hiljadu puta veći profit od toga) a teret isplate štediša pada na državu.

  20
  0

  Podelite komentar

 • Feki

  30. decembar 2013 | 21:45

  Propala dabogda x 100

  13
  3

  Podelite komentar

 • ENZO

  30. decembar 2013 | 23:30

  Ova situacija je najbolje odradjena u jednoj od emisija Nadrealne Televizije.

  4
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok