• 6

Naslednicima Slobodana Miloševića oduzeta kuća u Užičkoj

Mira Marković i Marko Milošević dobili su izbeglički azil u Rusiji, pa u toj državi ne mogu da budu uhapšeni po srpskoj poternici koja je za njima raspisana zbog sumnje da su organizovali grupu za šverc duvana tokom devedesetih godina

 • 6

Apelacioni sud u Beogradu pravonažnom presudom je oduzeo pravo svojine nad kućom u Užičkoj 34 od naslednika bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, pošto je utvrđeno da je država Srbija vlasnik te nepokretnosti.

 

Tom odlukom, koja je doneta nakon glavne rasprave pred Apelacionim sudom, pravosnažno okončan sedmogodišnji spor između države Srbije i Miloševićevih naslednika - sina i ćerke Marka i Marije i udovice Mirjane Marković.

 

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu u delu kojim je bilo utvrđeno da su apsolutno ništave odluke Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine, kao i više ugovora o zakupu i otkupu stanova u toj kući sklopljeni između Slobodana Miloševića i Vlade Srbije, jer su donete suprotno tada važećim propisima.

 

 

 

 

Članovi Miloševićeve porodice bili su tuženi kao naslednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

 

U obrazloženju odluke Apelacionog suda koja je objavljena na njegovom sajtu, podseća se da je Milošević u to vreme bio funkcioner državne zajednice SRJ odnosno nije bio funkcioner Republike Srbije, te da nije spadao u krug lica na koje se odnose zakonske odredbe na kojima su zasnovane navedene odluke, reššenja i ugovori.

 

Takođe je utvrđeno da je Milošević u to vreme bio i vlasnik kuće u Tolstojevoj, površine 326,26 m2, koja je zadovoljavala stambene potrebe njegovog porodičnog domaćinstva, a koji je stekao otkupom iz društvene svojine, zbog čega su ta raspolaganja izvršena suprotno zakonu i kao takva su ništava.

 

 

Prvostepena presuda je, međutim, ukinuta odnosno tužba države odbačena u delu u kome je dozvoljeno brisanje prava svojine Milloševićima, odnosno upis prava svojine u korist Republike Srbije kod Republickog geodetskog zavoda, jer prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud nije bio nadležan da o tome odlučuje.

 

O tome odlučuje katastar nepokretnosti po pravilima upravnog postupka, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

 

Istom presudom Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu protivtužbu ćerke preminulog predsednika Marije Milošević, kojom je tražila da se utvrdi da ugovor o otkupu ispunjava uslove i ima dejstvo ugovora o prenosu uz naknadu pomoćne zgrade - neizgrađenog građevinskog zemljišta.

 

 

Protivtužba je, kako se navodi odbijena, jer iz odredbi navedenih ugovora o zakupu i otkupu kuće u Užičkoj ulici broj 34 nesumnjivo proizlazi da se dozvoljava otkup stambenog objekta kuće, a ne šupe ili pomoćnog objekta, niti neigzrađenog građevinskog zemljišta kako je to Marija Milošević tvrdila.

 

Kuću o kojoj je reč, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 nemačkih maraka.

 

Država Srbija je, prvobitno, tužila Miloševića, kao potpisnika ugovora, ali je posle njegove smrti, 11. marta 2006. godine, i prekida koji je trajao zbog utvrđivanja naslednika, postupak nastavljen protiv njegove supruge Mire Marković i dece

Marije i Marka Miloševića.

 

 

 

 

Pošto je reč o parničnom postupku, prisustvo na suđenju Markovićeve, Marije i Marka Miloševića nije bilo neophodno.

 

Mira Marković i Marko Milošević dobili su izbeglički azil u Rusiji, pa u toj državi ne mogu da budu uhapšeni po srpskoj poternici koja je za njima raspisana zbog sumnje da su organizovali grupu za šverc duvana tokom devedesetih godina.

 

Srbija Markovićevu traži i zbog optužbe da je zloupotrebila službeni položaj prilikom raspodele stanova Vlade Srbije 2000. godine. Marija Milošević poslednjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Takojeto

  31. decembar 2013 | 16:29

  Sve treba oduzeti, zna se da su svi samo fice imali pre rata a i to od naroda

  38
  15

  Podelite komentar

 • Pop

  31. decembar 2013 | 18:13

  Krenuti od svih nivoa vlasti oduzimati

  28
  3

  Podelite komentar

 • Vrach

  31. decembar 2013 | 22:20

  Oduzeti bas kao sto su oni bespravno prisvajali. Vrati koko sto si pozobala!

  22
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA