• 0

U nasilju u Kongu ubijene 103 osobe

Prema tvrdnjama vlade, napadači su pristalice hrišćanskog sveštenika Žozefa Mukungubile, neuspešnog predsedničkog kandidata na izborima 2006. godine koji, kako je javljeno, tvrdi da je izaslanik koga je poslao bog da sruši vladu Žozefa Kabile

  • 0

Vlada Konga saopštila je danas da su 103 osobe ubijene u žestokom napadu pobunjenika u prestonici Kinšasi.

 

Predstavnik vlade Lamber Mende rekao je da je u jučerašnjem nasilju poginulo 95 napadača i osam pripadnika vojske. Vlada je saopštila da je uspostavila red u državi.

 

Prema jučerašnjim vestima, bilans poginulih bio je oko 70 ljudi, podsetio je AFP. Bezbednost je pojačana u Kinšasi pošto su vladine trupe odbile napade na aerodrom, generalštab i sedište državne televizije, a sukobi su bili i u gradu Lubumbaši.

 

 

Prema tvrdnjama vlade, napadači su pristalice hrišćanskog sveštenika Žozefa Mukungubile, neuspešnog predsedničkog kandidata na izborima 2006. godine koji, kako je javljeno, tvrdi da je izaslanik koga je poslao bog da sruši vladu Žozefa Kabile. Vlasti Konga tragaju za Mukungubilom.

 

Demokratska Republika Kongo se bori da izađe iz višedecenijskog nasilja i nestabilnosti, dok humanitarne organizacije u toj afričkoj zemlji navode da su "šokirane najnovijim nemirima".

 

Mukungubila je kritikovao mirovni sporazum sa pobunjenim Tutsima, tvrdeće da se Kabilina vlada poklonila pritisku iz susedne Ruande. Na desetine Mukungubilinih pristalica izgubile su život u prestonici, pošto je vojska preuzela kontrolu nad Kinšasom.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA