Proevropski nacionalisti u Kijevu slave rođendan ukrajinskog naciste

Mišljenja Ukrajinaca o Stepanu Banderi oštro su podeljena - dok ga zapadni deo zemlje smatra borcem za slobodu, milioni stanovnika istočnog i jugoistočnog dela, misle da je on bio izdajnik u borbi Sovjetskog Saveza protiv okupacione nemačke vojske

  • 15

Oko 15.000 ljudi, noseći zapaljene baklje, izašlo je danas na ulice Kijeva, kako bi odalo poštu nekadašnjem nacionalističkom lideru Stepanu Banderi, rođenom na današnji dan pre 105 godina.

Mišljenja Ukrajinaca o Banderi oštro su podeljena - dok ga zapadni deo zemlje smatra borcem za slobodu, milioni stanovnika istočnog i jugoistočnog dela, misle da je on bio izdajnik u borbi Sovjetskog Saveza protiv okupacione nemačke vojske.

Agencija AP podsetila je da se u Kijevu već više od mesec dana održavaju masovni protesti zbog odluke predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum s Evropskom unijom i okrene se jačanju veza s Rusijom.

AP dodaje da su i ukrajinski nacionalisti proevropski nastrojeni, ali da današnji skup nije bio povezan s protestima u centru grada.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    1. januar 2014 | 21:56

    Đavo je otkrio svoje pravo lice.

  • шумадинац

    2. januar 2014 | 00:36

    Није било ни 5000 не лупајте глупости у Коментарима,у Украјни има до 15 посто католика на бедном западу ,све паре су на истоку земље који је проруску а има и око 25 посто Руса.Неће запад да је подели јер њима треба исток они хоће то ал овде ће бити статива као и са Грузијом.За младог Хрвата чисто да зна да су Дражу одлуковали и Французи и Американци,а да је Хрватска геноцидна творевина то сви знају зато је и нестала после само 22 год постојања

  • flynn

    1. januar 2014 | 22:54

    Veličanje nacizma i fašizma su izgleda prečica do srca Angele Merkel. :) Ako je po "susjedima", to tamo u EU dođe prirodno i normalno. EU je i bila Hitlerova ideja (mada je i Napoleon zastupao ideju ujedinjene Evrope (pre svega u ekonomskom pogledu), a u skorije vreme i austrijski diplomata, osnivač nekog panevropskog udruženja koje je i preteča EU - ne sećam se kako se zove, samo znam da mu je majka bila Japanka)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA