OBMANJUJU NAS: Ko su stomatolozi koji preporučuju paste za zube?

Udruženje stomatologa Srbije kaže da ne zna ko su "stomatolozi koji preporučuju brojne paste za zube" jer ovo udruženje radi istraživanja za samo tri preparata. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da se radi o klasičnoj obmani potrošača

  • 17

Nije tajna da se u uslovima sveopšte ekonomske krize proizvođači, ali i trgovci služe raznim nečasnim sredstvima ne bi li prodali svoj proizvod. Nepotune i nedovoljno objašnjene preporuke nalaze se u gotovo svakoj reklami, a najčešće ih možete čuti u reklamama za dentalne proizvode!

Rečenica za koju trgovci veruju da će privući kupce glasi: "Odobreno od stomatologa Srbije", u praksi ne znači ama baš ništa! Ko su "stomatolozi Srbije" i kako su oni okupljeni? Gde vrše analize i provere pasti za zube?

U Udruženju stomatologa Srbije (USS) kažu da oni sprovode istraživanje i tako preporučuju svega tri proizvoda - dve "Vademecum" paste za zube i tečnost za ispiranje usta "Oralflueks", kao i da za ostale proizvode nisu dali svoje stručno mišljenje. Iz USS tvde da su proizvodi za koje oni daju preporuku provereni po svim standardima kvaliteta i bezbednosti pacijenta.

- Kada čujete na reklami da je neki preparat odobren od stomatologa Srbije prvo treba da se zapitate ko je od stručnjaka dao stručno mišljenje za kvelitet proizvoda? Ovo je ozbiljna tema jer je jedno istraživanje preparata ponekad potrebno i godinu dana. Neretko se dešava da proizvod koji je testiran na Klinikama Stomatološkog Fakulteta u Beogradu, bude poslat na dodatno testiranje i u Vojno medicinsku akademiju ili Stomatološke fakultete u Nišu, ili Novom Sadu radi paralelnog istraživanja - kaže predsednik Udružena stomatologa Srbije prof.dr Obrad Zelić.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da se u ovakvim reklamama radi o jasnoj obmani potrošača.

- Svakodnevno slušamo u reklamama da je neki preparat "klinički ispitan". To je najčešće obmana jer najčešće ne znači ništa više od toga da su proizvođači i trgovci dobili nalaz iz kliničkog centra da je proizvod mikrobiološki ispravan! - navodi Papović.

Kao najveći problem on navodi činjenicu da sanitarna inspekcija nema metodologiju da ispita da li je nešto zaista prošlo sve kontrole i kinička ispitivanja, te se procena ostavlja stručnoj javnosti, koja je "pala ispred kapitala".

I Zakon o oglašavanju je jasan. U članu 4. ovog zakona se kaže da ako se "oglasna poruka poziva na mišljenja određenih naučnika ili stručnjaka, ona moraju biti potvrđena, dokumentovana, aktuelna i proverljiva".

Pored ovog zakona, ovakvim oglašavanje krši se i Zakon o zaštiti potrošača.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • apokalipsa

    12. januar 2014 | 21:41

    Nisu samo paste ima toga koliko hoces

  • Sem

    12. januar 2014 | 21:59

    I paste za zube koje su '' Ispitane'' su itekako stetne, neka nam strucnjaci daju samo jedan dokaz bar jednog pozitivnog delovanja fluora po zube, a za zdravlje i da ne spominjem. U drugim zemljama bar postoji izbor, paste sa i bez fluora, a ovde smo osudjeni na trovanje ili da trazimo alternativne nacine pranja zuba.

  • Mici

    12. januar 2014 | 22:10

    Fluorid u pasti otrov koji je jos hitler koristio u logorima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA