UŽICE: Čista pijaća voda 25. januara

Kapacitet izvorišta Sušička vrela u Čajetini, odakle je planirano da se Užice snabdeva vodom, je do 300 litara u sekundi

  • 4

Građevinski radovi na izgradnji cevovoda od Čajetine do Užica počinju sutra, a čista pijaća voda u Užice stići će do 25. januara, izjavio je ministar odbrane Nebojša Rodić tokom današnje posete Užicu po nalogu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

- Sva teška mehanizacija Vojske Srbije biće prebačena u Užice i Čajetinu na izgradnju alternativnog cevovoda od 1,8 kilometara za snabdevanje Užica pijaćom vodom.Vojska Srbije će te poslove obaviti bez nadoknade, a ceo projekat koštaće do 850 hiljada evra.Vlada Republike Srbije odrediće, na sledećem zasedanju, kojim sredstvima će se finansirati izgradnja ovog cevovoda - istakao je Rodić.

On je dodao da je kapacitet izvorišta Sušička vrela u Čajetini do 300 litara u sekundi, što je više nego sa akumulacije Vrutci. Pored Vojske Srbije, izvođač radova na izgradnji alternativnog cevovoda od Čajetine do Užica biće i užička firma "Jedinstvo".

Ministar Rodić izjavio je "da bez utvrđivanja individualne odgovornosti, teško da će se postići da se situacija sa akumulacijom Vrutci ne ponovi". On je rekao i da je teško objasniti zašto je od 14. decembra, kada su dobijene prve informacije o pojavi algi na akumulaciji Vrutci, proteklo toliko vremena bez konkretnih pokušaja rešavanja problema.

Užičanima je 26. decembra zabranjeno korišćenje vode za piće i pripremanje hrane. Pored prisutnih 7 cisterni, Vojska Srbije će u Užicu postaviti još 4 cisterne sa pijaćom vodom od kojih je jedna od 10 hiljada litara.

Prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić, istakao je da očekuje da će problem pijaće vode u Užicu biti rešen u narednih desetak dana. On je objasnio da će biti postavljene cevi u dužini od 14 metara, kao i da će se raditi i u vreme božićnih praznika. Vučić je izjavio da krivicu za sadašnje stanje snose oni koji su bespravno gradili objekte na jezeru, ali i oni koji su im to dopustili. Takođe, krivica je i na onima koji su napravili hidrocentralu, promenivši temperaturu vode.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dos-ta-je-vise

    6. januar 2014 | 19:46

    Pa dal ste vi normalni,pocrkace ljudi do 25-og Vucicu hapsi bre nekog zbog ovoga,neko je to sigurno iz prethodne vlade nastelovao vreme da se to desi kada tvoji strucnjaci dodju na vlast u Uzicu.

  • milisav

    7. januar 2014 | 07:43

    Ciste voda od 25 januara znaci sve do tadasnjeg dana bice i bila necista ja je sa onim odgovornim za to ?

  • zr

    7. januar 2014 | 22:57

    Zasto Zrenjanin ne dobije novu fabriku vode,kad voda u Zrenjaninu ne valja vec vise od deset godina.(verovatno zato sto to nekom odgovara).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA