TRILING LEPOTICA: Ovo su prve žene piloti Air Serbia! (FOTO)

Danijela Miletić, Biljana Savić i Ivana Milojević uskoro će upravljati avionima srpske nacionalne aviokompanije. Njih tri započinju svoju obuku za let komercijalnim avionima

  • 14

Tri žene - Danijela Miletić, Biljana Savić i Ivana Milojević, uskoro će upravljati avionima srpske nacionalne aviokompanije "Air Serbia"!

Njih tri započinju svoju obuku za let komercijalnim avionima.

Pilot Danijela Miletić, od 6. januara započela je program obuke u Nemačkoj kako bi upravljala avionima "Air Serbia" Erbas A319 i A320.

Obuku će sprovesti "Air Berlin" drugi po veličini avioprevoznik Nemačke, uz nastavu iskusnih pilota-instruktora i jednu od najnaprednijih dostupnih tehnologija simulacije leta.

Danijela (38) počela je da leti ultra-lakim motornim avionom (ULM) pre četiri godine i oktobra 2012. položila je završni pilotski ispit u belgijskom Vazduhoplovnom koledžu u Ostendeu. Od tog dana, ona je letela poslovnim avionima "Embraer" za nemačku avio-kompaniju.

- Mada je za žene tradicionalno bilo teško da postanu piloti, vremena su se promenila. "Air Serbia" ukida granice i ja sam ponosna što sam deo ove uzbudljive promene - kaže Danijela.

Druga žena pilot, Biljana Savić, započela je sličnu obuku juče u Beču, dok će od sledećeg meseca obučavati trećeg pilota, Ivanu Milojević, da upravlja avionom ATR 72.

Ona ima 27 godina i ispunila je svoj san iz detinjstva da postane pilot. Sa preko 11 godina iskustva letenja do danas, ona je trenutno kvalifikovana da upravlja avionom Cesna C525.

- Kao mala, sa majkom sam putovala avionom i tada su me pozvali u kokpit. Od tog trenutka, znala sam da je moja sudbina da postanem pilot i počela sam da letim sa 16 godina. Zahvaljujem "Air Serbia" za ovu fantastičnu priliku da unapredim svoje veštine i karijeru - rekla je Biljana Savić.

Ivana Milojević leti od 1999. i obučavala se u Jatovoj Pilotskoj akademiji, pored školovanja u Londonu. Njen izbor karijere bio je inspirisan uspehom njenog oca kao pilota.

- Moj otac je pilot i ja sam uvek želela da idem njegovim stopama. Rad za našu nacionalnu aviokompaniju je stvar ponosa i uzbuđena sam zbog obuke za pilotiranje na avionima ATR-72 "Air Serbia" - kaže Ivana.

Dane Kondić, generalni direktor "Air Serbia" naglasio je da je ta kompanija ponosna što će tri ženska pilota biti deo tima.

- Ovo je značajna prekretnica u istoriji vazduhoplovstva Srbije i pokazuje našu posvećenost pružanju jednakih mogućnosti svima, što je i osnovna vrednost "Air Serbia". Ovi piloti su rangirani na osnovu svojih sposobnosti i to je ono što predstavlja novu "Air Serbia" - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DREAM

    8. januar 2014 | 12:23

    Sve najbolje!Dobar pogled i dobar let.Jos jednom potvrda da treba SAMO voleti,zeleti i da granice ne postoje.To sto su zene-piloti ne umanjuje njihovu odgovornost,cak sta vise.Bravo za Air Serbia i ove odlucne zene!

  • Paparazo

    8. januar 2014 | 14:53

    Tooo srpkinje sam napred !

  • strasan lav

    8. januar 2014 | 15:40

    Snif& zasto mislis da skupo skolovanje mora nekom da padne s neba? Kredit na kredit, hipoteka na kucu, familija prodaje njive, sin mojih prijatelja se tako skoluje, ispite od 2,5 godine dao je za godinu e sad je muka jer svaki sat leta treba platiti, a dok ne pozajme nema kako!!!! Oni se muce ali je dete zasluzilo svojim uspehom i ako Bog da, cim zavrsi takve kao on ceka posao, pa ce i veacati kredite i hipoteke, nisu svi lopovi...... I Krkobabici da citave dinastije zaposljavaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA