Gde je voda u Srbiji još neispravna osim u Užicu?

Poslednji izveštaj koji je uradio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upućuje na činjenicu da se najveći broj neispravnih uzoraka vode nalazi u banatskom, bačkom i sremskom okrugu, zatim u delovima Beograda i borskoj oblasti

  • 19

Dvadest i prvi vek je, a 70.000 ljudi u Srbiji već dve nedelje nema osnovni uslov za život - čistu pijaću vodu! Zbog prekomernog razmnožavanja i cvetanja algi koje deluju toksično u akumulaciji Vrutci, odakle se Užice snabdeva vodom, stanovnici ovog grada pijaću vodu imaće tek 25. januara.

Užice definitivno nije jedini grad u Srbiji koji se suočio sa neispravnom pijaćom vodom, samo je prvi grad u kome je ovaj problem kulminirao. 

Nafta, teški metali, otpaci iz klanica - glavni su zagađivači voda u Srbiji. Ovom spisku dodajemo i neprečiščene otpadne vode, koje najveći gradovi  ispuštaju u reke, i jezera jer ne poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prema nekim podacima čak 50 odsto zagađenja ispuštenog u naše vode dolazi od industrijskih postrojenja.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" na svakih pola godne podnosi izveštaj o ispravnosti vode za piće na nivou Republike. Poslednji izveštaj koji je urađen upućuje na činjenicu da se najveći broj neispravnih uzoraka vode nalazi u Vojvodini, naročito u banatskom okrugu.

U prvih šest meseci 2013. godine na fizičko - hemijsku ispravnost ispitano je ukupno 28.657 uzoraka vode za piće, od kojih je 4.024 ili, 14,04 odsto neispravno. Najveći  procenat uzoraka sa fizičko - hemijskom neispravnošću registrovan je u Srednjebanatskoj oblasti i iznosi čak 96,38 odsto, zatim Severnobanatskoj 79,48% i Sremskoj oblasti 59,10%. Dobra vest je da u Kolubarskoj i Pirotskoj oblasti nema fizičko - hemijski neispravnih uzoraka.

 

Što se tiče mikrobiološke ispravnosti ispitano je 31.067 uzoraka vode. Od tog broja 1.399 ili 4,5 odsto je neispravnih uzoraka. Posmatrano po oblastima, najveći procenat mikrobiološki neispravnih uzoraka vode za piće registrovan je u Srednjebanatskoj oblasti 21,08%, Južnobanatskoj 16,49%, Zapadnobačkoj 16,13%, i Borskoj 15,84%.

Loša vest je i da je od ukupno 153 kontrolisanih vodovoda u Srbiji ispravno tek 90. Oni imaju manje od 5 odsto mikrobiološki i manje od 20 % fizičko - hemijski neispravnih uzoraka vode i to u centralnoj Srbiji 54,24% i u Vojvodini 4,57%. Od ukupnog broja kontrolisanih vodovoda u centralnoj Srbiji (112) ispravnih vodovoda je 83 ili 74,10 odsto.

Neispravni vovodni sistemi predstavljaju dodatan problem i opasnost za svaki grad u Srbiji jer prema rečima generalnog direktora "Srbijavoda" Gorana Puzovića većina gradova u Srbiji nema alternativne izvore za snabdevanje vodom.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Angel

    8. januar 2014 | 20:25

    Zrenjanin, 10god se koristi voda puna arsena i ko zna cega jos :-(

  • Gospodin

    8. januar 2014 | 20:24

    U Srbiji retko šta je ispravno!

  • markozh

    8. januar 2014 | 21:55

    Mi smo stoka od naroda! Bacamo flse otpad i ispustamo fekalije u nasa jezera i reke odakle pijemo vodu! Idite vidite jezero Celije odakle se krusevac snabdeva vodom a reke tek da nepricam, puno fabrika koje su privatizovane i pod stranom upravom koju bas briga za nasu zemlju ispusta toksicne materije u vodu a lepo je Vucic rekao da su krivi oni koji su davali dozvole da se gradi na jezeru! Ajde imena i odmah u zatvor! Jer polako nam sve ovo do nosa dolazi pitam se dali bi lupanje u serpe kao nekad nesto pomoglo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA