BLED I BOHINJ: Uživanje u zimskim sportovima, prirodi i kupanju pod zvezdama (FOTO)

Na samo šest sati vožnje od Beograda smešteno je jezero Bled najpopularnija slovenačka destinacija koja pleni prirodnim lepotama, a nadaleko je čuvena i po krempitama koje će oduševiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša. S druge strane Bohinj je idealna regija za zimske sportove i aktivan odmor

  • 6

Jezero Bled u Sloveniji mnogima je poznato po lepoti, ostrvcetu koje krasi njegovu površinu i nadaleko čuvenim krempitama, međutim ovaj alpski biser krije mnogo više. Telegraf je posetio ovu najpopularniju slovenačku turističku destinaciju i saznao da se iza Bleda krije mnoštvo neistraženih mesta i veliki spektar aktivnosti koje će zadovoljiti sve, od velikih zaljubljenika u zimske sportove do onih koji svoj zimski odmor vole da provode u romantičnim šetnjama, opuštanju, uživajući u hrani.

Na nešto manje od šest sati vožnje od Beograda nalazi se jezero Bled sa tvrđavom poznatom pod nazivom Bledski Stari grad, koja je smeštena na litici visoko iznad mesta. Ukoliko se zateknete na Bledu obavezno se popnite do tvrđave jer se iz nje pruža prelep pogled na čitavo mesto i jezero. Sa te tačke jasno ćete videti vilu Josipa Broza Tita u koju je za života rado voleo da dolazi.

U Starom gradu nalazi se muzej i pisarnica poznata po tome što i dalje koristi nekoliko stotina godina staru štamparsku mašinu kojom su se štampale prve slovenačke knjige. Posebni kuriozitet za turiste je taj što mogu naručiti motiv koji žele i pisar će za samo nekoliko minuta presom, na ručno pravljenom papiru, njihovu želju pretvoriti u divnu uspomenu sa originalnim crvenim pečatom.

Nakon šetnje oko jezera nemojte propustiti nadaleko čuvenu krempitu ili kako je Slovenci zovu "kremnu rezinu", ona je poslastica kojom se ovaj kraj ponosi, možemo reći s pravom.

ŠTA SE KRIJE IZA BLEDA?

Napuštamo Bled i nastavljamo put ka Bohinju, manje istraženoj destinaciji, makar kad su stanovnici Srbije u pitanju. Bohinj je smešten u srcu Julijskih Alpa, u kom dominira vrh Triglav sa visinom od 2864 metra nadmorske visine po kom je Nacionalni park, koji spada među najstarije u Evropi, i dobio ime.

Smestili smo se u hotel Bohinj ECO Park hotel u samom srcu doline u Bohinjskoj Bistrici. Hotel je 2010. godine osvojio Green Globe sertifikat i postao prvi ekološki kompleks u Sloveniji. Hotel poseduje sve za pravi odmor i uživanje. Vodeni park, wellness sa bazenom, bioskopska sala i kuglana pružaju pravi ugođaj nakon dana provedenog na snegu.

Prednost hotela jeste to što se energija štedi na svakom koraku, a ljubazno osoblje i uprava hotela se trudi da se konstantno unapređuje zbog čega i ostaju među najboljim na području centralne Evrope. U okviru projekta 2864 (simbolično nazvanog po visini Triglava) u planu je izgradnja najvećeg kompleksa eco skijališta koje bi trebalo da ima 47 kilometara staze.

Najpoznatija turistička destinacija Bohinja je jezero koje je ujedno i najveće slatkovodno prostranstvo u Sloveniji, ali malo je poznato da Triglavske planine kriju još sedam malih jezera. Osim jezera pod opštinu Bohinj spada: donja i gornja Bohinjska dolina, visoravan Pokljuka na severu i Jelovica na jugu.

SKIJANJE I GULAŠ OD DIVLJE SVINJE

U zimskim mesecima možete planinariti, pešačiti,skijati, voziti bord, a nakon celodnevnih aktivnosti uživati u lokalnim specijalitetima, dok u letnjim mesecima Bohinj predstavlja sjajnu destinaciju za one koji žele pravo rashlađenje okruženi predivnom prirodom.

S obzirom da smo se usred zime našli u Bohinju odlučili smo da isprobamo staze najboljeg obližnjeg skijališta Vogel koje se nalazi na visini od 1535 metara nadmorske visine.

Do vrha smo se popeli žičarom iz koje se pruža neverovatan pogled na okolinu i čitavo Bohinjsko jezero koje izgleda zaista veličanstveno. Skijalište Vogel poseduje 22 kilometra staza na kojima se mogu oprobati početnici, dok će i oni iskusniji naći pravi "spust" za sebe. Ako niste vešti na skijama na Voglu vam neće biti dosadno, jer možete ići u noćnu šetnju po Mesečini, a da biste je učinili zanimljivijom na raspolaganju su vam i krplje s kojima ćete lako hodati i po najdubljem snegu, romantika je zagarantovana.

Na Voglu možete i prespavati u nekoj od koliba koje pružaju smeštaj na stazi ili oko nje i nude sjajnu domaću kuhinju. Nama se posebno dopala koliba "Merjasec" što u prevodu znači Divlja svinja. U njoj se od ove životinje sprema i ukusni gulaš, specijalitet kuće. Ukoliko ipak ne odlučite da prespavate ovde, žičara ide na svakih pola sata, a čak i ako zakasnite neće vam biti dosadno jer će vas u lokalu Čuk zagrejati lokalnom žestinom "smrekovac" likerom od smereke i muzikom koju i sami možete odabrati.

Veče u hotelu ECO Park Bohinj iskoristite za opuštanje u wellness centru iz kog se pruža pogled na Bistricu. Profesionalni maseri učiniće da vaš kraj dana bude kompletan. A ukoliko vam je posle celog dana na snegu ipak ostalo još snage tu je i kuglana u kojoj se možete družiti sa meštanima koji rado svraćaju, a dobro raspoloženje sigurno neće izostati.

Nakon što smo upoznali lepote Bohinja, nastavili smo put ka srcu Nacionalnog parka Triglav radoznali da saznamo šta krije ovaj prirodni biser.

POKLJUKA U SRCU NACIONALNOG PARKA TRIGLAV

Na samo 20 minita vožnje od Bleda i Bohinja, u srcu Julijskih Alpa, ušuškana usred nepregledne smrekove šume, na 1350 metara nadmorske visine nalazi se visoravan Pokljuka poznata po idealnom mestu za porodičan odmor i istoimenom Sportskom centru u kom treniraju vrsni sportisti.

Pokljuka je destinacija koja je malo poznata turistima iz Srbije, još uvek je istražena uglavnom među skijašima, a posebno profesionalnim biatlonacima, triatlonacima i onima koji vole aktivan odmor i trčanje na skijama. To ne čudi ukoliko se u obzir uzme to da je upravo na Pokljuci 2009. godine otvoren sportsko-turistički centar u okviru kog se nalazi i hotel Centar koji nudi idealan smeštaj kako profesionalnim sportistima koji ovde provode svoje pripreme, tako i porodicama koje žele da se oprobaju u još nekoj disciplini osim skijanja. Osim sportova na snegu tokom cele godine deci, a i odraslima pruža se mogućnost vežbanja streličarstva, planinarenje, kao i vožnja bicikle po prirodi.

Zanimljivo je da je Sportski centar Pokljuka glavna destinacija na kojoj se priprema slovenačka biatlonska reprezentacija. Čak i naš najbolji biatlonac Milanko Petrović često trenira ovde. Uslovi koje centar nudi su za svaku pohvalu, savetujemo da obavezno probate trčanje na skijama i pucanje iz puške, iznenadićete se koliko je uzbudljivo.

Koliko je poznat i priznat ovaj centar govori i podatak da će upravo Pokljuka biti domaćim sledećeg Svetskog kupa u biatlonu koji će se održati od 5-9 marta 2014. godine.

ČIST HEDONIZAM - KUPANJE POD ZVEZDAMA

Osim Sportskog centra Pokljuka, čitav Nacionalni park Triglav krije mnoštvo aktivnosti i smeštaja za svačiji ukus i džep. Jelka je jedan od novih, moderno opremljenih, tipično alpskih hotela koji se potpuno uklapa u okolinu i predstavlja odlično polazište za sportske aktivnosti i aktivan odmor na snegu, nakon kog se možete opustiti u restoranu uz mnoštvo specijaliteta slovenačke kuhinje.

Ako spadate u one koji žele da isprobaju baš sve što zima i hladno vreme pružaju toplo vam preporučujemo Vilu Triglav. Ova vila u vlasništvu je čuvenog slovenačkog bicikliste Tadeja Valjaveca, čoveka koji je dve najteže biciklističke trke - Tour de France i Giro di Italia završio u prvih deset.

Smeštena usred zimzelenih šuma Vila Triglav specifična je po tome što uz bogatu gastronomsku ponudu pruža pravi privatni SPA, a poseban kuriozitet predstavlja velika drvena kada smeštena na terasu kuće. Voda u njoj dostiže 40 stepeni, a da se posle naleta toplote ne biste onesvestili u ćošku terase od snega je napravljen "trosed" koji će vam pružiti potrebno rashlađenje. Ukoliko se ne osmelite na ovaj nordijski tretman, možete uživati u saunama ili masažama. Jedno je sigurno - uživanje neće izostati.

Bilo da spadate u one starije generacije koje Bled i Bohinj sećaju na piknike i beg od gradske vreve ili spadate u one mlađe kojima su ovo potpuno neistražene destinacije sigurni smo da će vas ponuda ovog dela Slovenije i predivna priroda očarati i učiniti da ovo ubuduće bude vaša nezaobilazna destinacija.

(M. Radović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvetic

    11. januar 2014 | 16:00

    Obisla sam oba jezera 2006. Prelepo je, proroda je raj za oci. Bio je to najlepsi odmor. Slivemci su bili veoma ljubazni

  • Novi svetski poredak

    11. januar 2014 | 17:53

    Ni Slovenci koji imaju novaca ne idu ovde na skijanje,vec u Austriju ili na Dolomite u Italiju,jer ima malo snega i nije interesantno.Srbi koji idu na skijanje su oni sa dubljim dzepom,da se ne lazemo,tako da vam Sloveniju kao ski destinaciju ne preporucujem.U sloveniji skijaju samo oni Slovenci koji nemaju novca za odlazak preko grane i stidenti i djaci.A sto se tice banjskog turizma,on je totalno razlicit nego kod nas,i obavezno treba posetiti Terme Lasko a pogotovo Terme Olimija u Podcetrtku,to je raj na zemlji,odmor i za telo i za dusu.Pozdrav od Srbina iz Slovenije.

  • Paja

    12. januar 2014 | 00:34

    Prošle godine bar 4 puta bio u Sloveniji sa motorom i sve to obišao. Prelepo za oko i da se dopune baterije, naravno Slovenci dobri domaćini i veoma gostoljubivi. U suštini prelepa zemlja, ima dosta lepog da se vidi i još više nauči od tamošnjeg stanovništva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA