Ekonomija Albukerkija jača od ekonomije Srbije!

Čak 60 metropolitskih američkih područja koja imaju veći BDP od Srbije, a Albukerki sa dohodkom od oko 40 milijardi dolara ispred je Srbije sa 38,4 milijardi dolara

  • 9

Srbija sa više od sedam miliona stanovnika i Bruto domaćim proizvodom (BDP) od 38,4 milijardi dolara, nije reprezentativni primer zemlje kojoj privreda ide dobro.

U stvari, puno je gradova koji imaju manje stanovnika od Srbije, a veći BDP.

Grad Albukerki, u Novom Meksiku je, na primer, na dnu liste 60 metropolitskih američkih područja koja imaju veći BDP od Srbije.

BDP po stanovniku u SAD je 41.400 dolara, a u Srbiji je 5.330 dolara, u tekućim cenama, te je po stanovniku BDP u americi veći 7,7 puta.

Pošto Srbija ima 7,1 miliona stanovnika, to znači da su skoro sva metropolitska područja veća od 900.000 stanovnika ekonomski veća od Srbije, mereno BDP-om.

BDP Novog Meksika iznosi oko 75 milijardi dolara u čemu je Albukerki oko 40 milijardi dolara, dok je BDP Srbije 38,4 milijardi dolara. Albukerki je, inače, postao poznat i kroz crtani lik Duška Dugouška, koji ga je smatrao glavnom raskrsnicom puteva.

Čak pedesetak gradova u Americi može da se pohvali sa BDP-om većim od 40 milijardi dolara, i brojem stanovnika manjim od naše zemlje. Kao Albukerki, koji broji 901.700 stanovnika, odnosno dva grada poput Niša (458.400).

BDP veći od srpkog ima i područje grada Omaha u američkoj saveznoj državi Nebraska sa 885.624 ljudi.

Grad Nju Hejven, jedan od najvećih gradova u američkoj državi Konektikat, koji sa svim okolnim mestima broji 885.000 ljudi, takođe bolje gura nego cela skpska privreda.

U širem gradskom području Bafala, drugog po veličini grada u američkoj državi Njujork živi 1.134.210 stanovnika. Svi oni prave veći BDP od Srbije, iako ih je brojčano daleko manje.

Od poznatijih i razvijenihjih područja u Americi, u ovoj grupi su i Vašington, Majami, Atlanta, Boston, San Francisko, Sijetl, San Dijego, Denver.. Iako u njima živi manje ljudi nego u celoj Srbiji, ovi gradovi proizvode mnogo više od srpskih radnika.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A šta to proizvode srpski radnici?

    11. januar 2014 | 13:27

    Kopije kopija dokumenata i neke čarape. Ostalo se sve uvozi. Ne radimo NIŠTA i dobro je što smo živi uopšte i što za hleb imamo.

  • Oco je slika prazničnog dana kod njih

    11. januar 2014 | 13:28

    ... i svkog dana kod nas. Koliko rada - toliko i zarade, pošteno.

  • Zorica

    11. januar 2014 | 14:02

    Kada je narod u Srbiji naučio da fantazira i da čeka da mu padne s neba. Naučio samo da dobija i samo se zadužuje ali ne i da vraća. Ko mu je kriv što ne zna da ekonomiše i što novac baca na gluposti. Sad će Rusija dati parice Srbiji i eto uživancije Srbiji.Zanimljivo je da Srbija se u sekundu zaduži 97 evra. laka na uzimanje ali ne i na vraćanje .D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA