HEROJ NACIJE: Dečak sprečio bombaša i umro za drugove

Hasan je stajao sa drugovima ispred škole u jednom selu kada su primetili muškarca koji je opasan eksplozivom, a hrabri dečak je rešio da se suprotstavi napadaču koji je ipak uspeo da aktivira bombu

  • 4

Pakistanski školarac, Ajcaza Hasan, koji je poginuo zaustavljajući bombaša samoubicu da izvrši napad na njegovu školu predložen je za najveće civilno priznanje u zemlji, saopštio je šef lokalne policije Nasir Kan Durani.

- Iako sam izgubio mog slatkog sina ne žalim zbog onoga što je učinio, herojski se poneo i ponosan sam na njegovu hrabrost - izjavio je Rojtersu Mudžahid Ali, otac poginulog Ajcaza Hasana.

Ali je rekao i da bi vlasti mogle da preimenuju školu dajući joj Ajcazovo ime i zvanično ga proglase mučenikom, što je imenovanje koje bi njegovoj porodici moglo da donese određenu finansijsku pomoć. Roditelji dečaka rekli su da ih nijedan vladin zvaničnik ili političar nije kontaktirao.

Hasan, star 15 godina, stajao je sa drugovima ispred škole u jednom selu u okrugu Hangu u ponedeljak kada su primetili muškarca koji je opasan eksplozivom. Iako su ga drugovi ubeđivali da to ne čini, hrabri dečak je rešio da se suprotstavi napadaču, koji je uspeo da aktivira bombu, rekao je Ajcazov rođak.

Hasan je pokušao i da uhvati bombaša, čak ga je pogodio velikim kamenom, ali nije uspeo da ga spreči. Bombaša je u jednom trenutku uhvatila panika i aktivirao je bombu na ulazu u školu.

Na društvenim medijima Ajcaza nazivaju junakom i mnogi mu odaju poštu, a čak je bilo i poziva da mu bude dodeljeno najviše vojno priznanje, namenjeno onima koji žrtvuju svoj život za Pakistan, naveo je BBC.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gruzanin

    10. januar 2014 | 16:53

    Draga braco Muslimani, ko je za vas heroj : bombas ili ovo milo dete koje je za Alaha i za svoje drugove dalo jedino sto je imalo - svoj zivot?

  • Pravoslavac

    10. januar 2014 | 17:13

    Gruzanin - svaka cast za komentar.

  • ироничар

    10. januar 2014 | 19:10

    A ovi iz BiH, Kosova (Bošnjačke vehabije, Mudže te Šipci itd.) idu da ratuju na stranu upravo tih bombaša u Siriju, dok ih Bošnjački i Albanski narod u većini podržava i uzdiže u heroje. Neka im ovaj dečko preminuli bude podstrek da se vrate rpavim vrednostima i mole svog boga za pomilovanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA