Gugl se izvinio što je trg u Berlinu nazvao Hitlerovim

Gugl je na svojoj mapi greškom najpoznatiji berlinski Trg Teodora Hojsa, prvog nemačkog posleratnog predsednika, nazvao Trgom Adolfa Hitlera

  • 4

Američka internet kompanija Gugl izvinila se danas jer je na na njihovoj popularnoj stranici sa mapama nekoliko sati glavni trg u Berlinu bio označen pod nazivom "Trg Adolfa Hitlera".

Portparolka predstavništva globalnog internet pretraživača u Nemačkoj, Lena Vagner, izjavila je agenciji AFP da zasad nije jasno kako se sinoć dogodilo da Trg Teodor Hojsa u zapadnom delu Berlina na Guglovoj mapi ponovo ponese naziv "Trg Adolfa Hitlera". Taj naziv je, inače, nosio od 1933. do 1947. godine.

- Uočili smo grešku i odmah smo je ispravili. Izvinjavamo se zbog toga - kazala je Vagner.

Greška nije prošla neopaženo, pa su na društvenim mrežama osvanuli negativni komentari, a najprodavaniji dnevnik "Bild" je postavio pitanje "Kako je ovo moglo da se dogodi?".

Ime trga je izmenjeno odmah posle Drugog svetskog rata, a od 1963. godine nosi ime Hojsa, prvog nemačkog posleratnog predsednika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA