Banke pooštrile uslove za kredite

Već drugu godinu zaredom visina zaduženja stanovništva je u stagnaciji. Stanovništvo traži samo pozamjice za kratkoročno premošćivanje likvidnosti, a bankari smatraju da su to najrizičnije pozajmice gde su i najveća kašnjenja

  • 6

Građani se žale na pooštrene kriterijume banaka prilikom odobravanja kredita, prenosi RTS. U bankama kažu da moraju da se zaštite od nenaplativih kredita.

Već drugu godinu zaredom visina zaduženja stanovništva je u stagnaciji. Stanovništvo traži samo pozamjice za kratkoročno premošćivanje likvidnosti, a bankari smatraju da su to najrizičnije pozajmice gde su i najveća kašnjenja.

Iako se čini da su pooštreni kriterijumi banaka pri odobravanju novih kredita, banke tvrde da se tu ništa nije promenilo osim doslednog poštovanja procedure.

Kreditno sposobnih klijenata je sve manje, pa se čini da su banke toliko uzdržane pri odobravanju novih kredita kao da ih dele besplatno. Posebno su rigorozne ukoliko imate aktivno utuženje za neuredno vraćanje.

- Ukoliko je postojalo utuženje klijenta i iznos tog utuženja nije drastično veliki zavisi od individualnog kriterijuma koji je banka definisala, ali to ne znači da se takav prozivod neće odobriti - kaže Rastko Nicić iz Unikredit banke.

Kada je reč o dokumentaciji za kredit, na primer za refinansiranje, u svim bankama je slično. Tražiće vam fotokopiju lične karte, zahtev za kredit, saglasnost kreditnog biroa, administrativnu zabranu, promet po tekućem računu za najmanje pola godine i potvrdu o stanju duga u drugoj banci.

Iako kreditni biro beleži sva kašnjenja na samoj banci je da utvrdi vrstu i iznos kredita, koji će da ima blaži kriterijum pri odobravanju novog.

- Sva kašnjenja ne duže od 60 dana, u poslednje dve godine ne smatraju se značajnim prilikom odobrenja kredita, kao i kašnjenja preko 60 do 90 dana u periodu četiri godine - kaže Ana Cigić iz "Sberbanke".

Prema njenim rečima, za odobrenje kredita ne smatra se značajnim i iznosi od hiljadu do 10 hiljada dinara ako su manji od jednog procenta od odobrenog kredita.

Za razliku od klasične robe ili usluga kod kredita nikada nema rasprodaja. Za tim nema ni potrebe jer su tražnja ali i kašnjenja veliki. 350 hilljada klijenata kasni samo sa otplatama duga po karticama i tekućim računima u visini od 800 miliona evra.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA