PRESEDAN U AMERICI: Više od polovine kongresmena su milioneri!

Republikanac Darel Isa iz Kalifornije i dalje je najbogatiji član Kongresa, sa 355 miliona dolara. Samo u 2012. godini zaradio je 135 miliona, od čega veliki deo zahvaljujući kompaniji za automobilske alarme “Directed Electronics”, koju je finansirao

  • 4

Od 534 američka kongresmena, njih 268 je u 2012. godini raspolagalo bogatstvom od milion dolara ili više.

Ovo su više nego bitne brojke u vremenu u kom zakonodavci raspravljaju o temama kao što su pomoć nezaposlenima, bonovi za hranu i minimalna zarada, navodi se u izveštaju Centra za odgovornu politiku.

- U našem izbornom sistemu kandidatima je neophodan pristup novcu kako bi vodili finansijski održive kampanje - istakla je Šila Krumholc, izvršna direktorka Centra za odgovornu politiku.

Poslednje analize otežalo je novo pravilo prema kome je kongresmenima dozvoljeno da svoje prihode prijave kao kategoriju “milion dolara i više”, bez navođenja detalja.

Republikanac Darel Isa iz Kalifornije i dalje je najbogatiji član Kongresa, sa 355 miliona dolara. Samo u 2012. godini zaradio je 135 miliona, od čega veliki deo zahvaljujući kompaniji za automobilske alarme “Directed Electronics”, koju je finansirao.

Na drugom mestu je republikanac iz Teksasa Majkl Mekol sa 114 miliona dolara. Bivši državni tužilac imao je nekoliko riskantnih ulaganja u 2012, što mu je donelo prihode od 107 miliona dolara.

Bogatstvo senatora Marka Vornera procenjuje se na 96,3 miliona, od čega su mu deonice kompanija za investiranje u tehnologiju i telekomunikacije “Columbia Capital Equity Partners” donele sedam miliona.

Četvrto mesto zauzima Ričard Blumental, senator koji je 2010. vodio na listi najbogatijih članova Kongresa. Veliki deo njegovog bogatstva od 85,3 miliona dolara potiče od porodice njegove supruge Sintije, ćerke poznatog njujorškog trgovca nekretninama Pitera Malkina.

Senator Džej Rokfeler takođe odlično stoji na polju finansija. Praunuk Džona Rokfelera, inače demokrata iz Zapadne Virdžinije poseduje 83,7 miliona dolara. Većinu prihoda ostvario je zahvaljujući fondovima u kompanijama “JP Morgan” i “Wells Fargo”, kao i u Nacionalnoj banci Čarlston.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA