Doček pravoslavne Nove godine širom Srbije, ali ne i u Beogradu

Proslava dočeka Pravoslavne Nove godine biće organizovan u Novom Sadu, Jagodini, Čačku, Zaječaru, a neki gradovi poput Beograda, Ljiga, Priboja je neće na taj način dočekati

  • 12
NOVOSAĐANI NA KONCERTU Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

U Srbiji se sutra uveče dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, a proslave na trgovima su, prema najavama, organizovane u više gradova, ali ne i u Beogradu.

Pravoslavna Nova godina biće dočekana u restoranima, klubovima i kafanama, kao i vatrometom iznad Hrama svetog Save. Starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić rekao je Tanjugu da će sutra, u 23.30, u tom Hramu biti održano blagodarenje za prošlu i moleban za iduću godinu. On je istakao i da će u ponoć početak Nove godine, tradicionalno, biti obeležen vatrometom i crkvenim zvonima sa Hrama.

- Grad Beograd će sutra pokloniti najmlađima program radi obeležavanja pravoslavne Nove godine. Proslava će se održati na platou ispred Skupštine grada, od 14 do 20 časova - izjavila je Tanjugu pomoćnica gradskog sekretara za privredu, Tijana Maljković i dodala da su za manifestaciju koju će otvoriti Siniša Mali, odvojena skromna novčana sredstva, ali da je sadržaj veoma bogat i raznovrstan.

Program obuhvata nastup dečjih horova, dečijeg rokenrol benda, klovnova, animatora, srpskih vitezova, kao i glavnu dečju predstavu u 17 časova "Sportakus spasava sport u Srbiji".

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Željko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić. Ana Kokić i Željko Šašić pevaće za "srpsku" Novu godinu u Zaječaru, a u Čačku Dženan Lončarevcih i trubači. Grad Čačak organizuje i ove godine kulturno zabavni program za doček pravoslavne Nove godine, a novina je da će sutra uveče nekoliko minuta pre ponoći sveštenici čačanske crkve služiti moleban.

Doček pravoslavne godine biće organizovan i u Jagodini, Gornjem Milanovcu, Čajetini, Arilju i Ivanjici, dok Ljig, Priboj i Nova Varoš kako je rečeno, zbog štednje ove godine ne organizuju doček.

- Podelili smo 1.200 paketića za mališane iz seoskih sredina i prigradskih naselja, a sutra nećemo imati nikakvih proslava zbog sveukupne ekonomske situacije u kojoj se nalazimo - kazao je prvi čovek opštine Priboj, Lazar Rvović.

Načelnik odeljenja za proučavanje narodne kulture Etnografskog muzeja u Beogradu, Vesna Marjanović, objasnila je da se 14. januara, po novom kalendaru, slavi Sveti Vasilije, u narodu poznat kao mali Božić.

- Srpska, ruska, jermenska, svetogorska pravoslavna crkva i dalje Novu godinu, 1. januar, slave po starom Julijanskom kalendaru. Nova godina se po starom kalendaru u Srbiji obeležava onako kako se obeležava i Božić, jer je narod, društvo, bilo vezano za prirodu i imanje i ritualima orjentisano na dočekivanje Nove godine, odnosno, novog leta i vegetacije. U narodu ćete i danas, pogotovo u selima, čuti da kažu da čekaju mali Božić - rekla je Marjanović.

Prema njenim rečima, u prošlosti, u vreme kada priroda miruje, bile su pojačane religijske aktivnosti pa su svi sitni rituali koje je narod primenjivao na Badnji dan i Božić sprovođeni i 13, odnosno 14. januara po novom kalendaru.

Ona je istakla da su pojedina pravoslavna društva - Bugari, Rumuni, Grci prešli na reformisani Julijanski kalendar i da fiksne praznike, kao što je Božić, slave po novom, a sve što je vezano za Uskrs i pokretne praznike po starom kalandaru. Marjanović je podsetila i da je stari kalendar usvojen pred novu eru, kao i da ga je usvojio Gaj Julije Cezar koji je i po prvi put uveo 12 meseci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA