Ovako izgleda novi sport koji su izmislili Srbi! (VIDEO)

Teren je u obliku točka, golovi su ovalni, a na njihovom vrhu je obruč. Igra se isključivo nogom, a ekipe imaju po sedam igrača. Pogodak u bazu donosi jedan, u kapiju dva, a u obruč na vrhu čak četiri poena

  • 8

Pravo oduševljenje na međunarodnom Festivalu evropskog i nezavisnog filma "Euro-in film" u Novom Sadu izazvao je dokumentarni film "Vilbal" (Wheelbal), scenariste i režisera Slađana Stojanovića Frenkija (40), snimatelja dopisništva RTS-a iz Vranja.

Uoči prikazivanja ovog ostvarenja koje se na autentičan način bavi "novim timskim sportom koji su izmislili ljudi iz Vladičinog Hana" na tradicionalnom vranjskom Festivalu "Dokument", autor "Vilbala" priča o tome kako je stvarao ovaj nesvakidašnji dokumentarac.

- "Vilbal" je prikazan među pet dokumentarnih filmova iz Srbije u programu "Dokumentarni biseri" - kaže Stojanović u intervjuu za "Vranjske", dodajući da su naši dokumentarni filmovi tradicionalno dobro primljeni u međunarodnoj dokumentarno-filmskoj produkciji i da su njegovi prikazani na pet kontinenata, na više od 100 festivala širom sveta.

- U filmu se radi o novom timskom sportu, koji je patentirala grupa entuzijasta iz Vladičinog Hana. Teren je okrugao, u obliku točka, kapije (golovi) su ovalni, a na njihovom vrhu je obruč. Sa strane postoje i još četiri baze. Igra se isključivo nogom, a ekipe imaju po sedam igrača. Pogodak u bazu donosi jedan poen, u kapiju dva, a u obruč na vrhu čak četiri. E, tu treba da budeš majstor! U nekoliko gradova širom Srbije već su formirane grupe za afirmaciju vilbala koje su ubeđene da će ovaj sport vremenom prerasti u profesionalni - otkriva Stojanović.

U filmu je prikazana premijerna utakmica vilbala, odigrana u Vladičinom Hanu, između ekipa "plavih" i "belih".

- Učesnici u filmu su pokretači ove ideje, sportisti i publika koja je napunila tribine, uz burno navijanje, što ovom sportu, mislim, daje veliku nadu za budućnost. Ali eto, ja sam ga prvi snimio - priča režiser.

Slađan iza sebe ima nekoliko dokumentarnih filmova kojima se predstavio na više međunarodnih festivala i revija dokumentarnog filma. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada, a pokretač je međunarodne smotre dokumentarnog filma "Dokument" koja se održava u Vranju. Inicijator je i učesnik i Prve smotre reportaže RTS-a održane u Vranju.

(Telegraf.rs / Izvor: vranjske.co.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA