PROGNOZA ZA JANUAR: Snega ni na vidiku!

Temperature će u januaru mahom biti oko ili iznad 10 stepeni Celzijusovih. Nagoveštaj snega očekuje se tek krajem meseca

  • 4

Iako je početkom januara najavljeno da će snega ove zime, ipak, biti, ispostavilo se da se to najverovatnije neće desiti do kraja januara. Kako kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, oni koji vole sneg, "načekaće se" dok on padne.

Kako objašnjavaju u ovoj instituciji, razvoj vremena se menja čak i u roku od nekoliko sati, i nemoguće je precizno predvideti kada će pasti sneg i u kojim količinama.

- Oni koji žive u nižim predelima "načekaće" se dok padne sneg. Prema poslednjim dobijenim podacima, oko 15. januara očekuje se blago naoblačenje. Nakon toga, do 20. januara, očekuje se razvedravanje i porast temperature. Čak se, od 18. do 21. januara u Beogradu očekuju temeprature od 10 do 14 stepeni Celzijusovih - kaže Branko Bijelić, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ipak, nekarakteristično visoke temperature neće obeležiti ceo januar. Biće i zahlađenja, ali snega "ni za lek". Sneg se može očekivati na Kopaoniku i to tek oko 21. januara.

- Blagi pad temerature se očekuje od 23. januara, ali će i tada najviše dnevne temperature biti u plusu. Nešto niže temeprature očekuju se od 23. do 27. januara, ali i tada najviša dnevna temperatura biće od 3 do 6 stepeni Celzijusovih - dodaje Bijelić.

I Nedeljko Todorović, meteorolog, potvrdio je da su dugoročne prognoze osetljive, zato što ne postoji pouzdana metodologija kojom bi moglo da se garantuje kakvo nas vreme očekuje. On je istakao i da toplije zime "nisu neobične" i da smo slično vreme imali i prethodne dve zime.

Prema predviđanjima meteorološkog sajta accuweather.com, sneg se očekuje tek oko 30. januara. Do tada, što se tiče padavina, samo kiša, a dnevne temperature biće praktično prolećne.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jale

    14. januar 2014 | 17:41

    Kakav bre nagovestaj za kraj meseca- sneg. Pa to ste rekli isto za sredinu januara pre 15 tak dana. Hahah Ove prognoze su precizne za dan, dva. Sve ostalo je isto ko da gledate u pasulj.

  • Boki

    14. januar 2014 | 23:17

    To uopste nije dobro iz mnogo razloga. Prvo sto ovo vreme pogoduje sirenju virusa i sto je svako drugo dete bolesno. Toplo vreme ne pogoduje ni biljkama, pokrenuce vegetaciju pre vremena, u slucaju naglog pada temperature u februaru moze doci do totalnog unistenja roda zasledecu godinu. Psenici takodje ne pogoduje jer nema zastitni sloj snega, pa i najmanji maraz je ostecuje, svaki dan pomalo. Nedostatak snega prouzrokovace nedostak vlage u zemljistu, pa je kompletan prinos sledece godine ugorzen. To ce izazvati poskupljenje hrane, a poskupljenje hrane nije bas neophodno na sva ostala poskupljenja koja su u najavi.

  • Milan Reljic

    14. januar 2014 | 19:57

    U SRBIJI SNEG KAO ,,AFRICKA SLJIVA,, ---- NE PADA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA