S. IRSKA: Istorijska istraga o zlostavljanju dece od strane crkve

Proces je pokrenula severnoirska administracija u maju 2012. godine kako bi utvrdila da li je bilo sistemske nebrige i zlostavljanja dece od strane institucija, a prikupljeni su dokazi u vezi sa 13 različitih institucija - verskih, vladinih i socijalnih

  • 0

Sudska istraga o višedecenijskom zlostavljanju dece u državnim i verskim institucijama u Severnoj Irskoj počinje danas prvim javnim saslušanjem u procesu u kojem će, kako se očekuje, svedočiti više stotina ljudi.

Istražna komisija koju je imenovala vlada ispituje navode o seksualnom, emocionalnom i fizičkom zlostavljanju dece od 1922. do 1995. godine u sirotištima i prihvatilištima za nezbrinutu decu i bolnicama.

Za sada se zna da će u istragu biti uključeno 434 ljudi, među kojima 61 osoba sa prebivalištem u Australiji sa kojima su istražitelji razgovarali prošle godine. Od danas pa do juna 2015. godine lično ili pisanim putem svedočiće najmanje 300 ljudi, dok će konačni izveštaj biti podnet severnoirskoj vladi do janauara 2016. godine, prenosi AFP.

Proces je pokrenula severnoirska administracija u maju 2012. godine kako bi utvrdila da li je bilo sistemske nebrige i zlostavljanja dece od strane institucija, a prikupljeni su dokazi u vezi sa 13 različitih institucija - verskih, vladinih i socijalnih. Istragu vodi iskusni sudija Entoni Hart uz pomoć ekspertskog tima.

Jedna od osoba koje su rešile da progovore je Margaret Mekgakin koja tvrdi da je trpela zlostavljanje od strane opatica u sirotištu katoličke ustanove "Sestre iz Nazareta" u Belfastu i koja se prijavila da svedoči.

- Neki ljudi imaju preko 80 godina, ali još uvek čekaju pravdu i da ih neko sasluša - kaže ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA