Eksplozija ispred suda u Kairu uoči referenduma

Nije bilo povređenih niti žrtava, osim manje materijalne štete na zgradi suda

  • 0

Ispred suda u Kairu jutros je odjeknula snažna eksplozija, nekoliko sati pred početak dvodnevnog referenduma o novom ustavu u Egiptu, izjavio je zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Eksplozija, u kojoj nije bilo povređenih ni žrtava, osim manje materijalne štete na zgradi suda, poslednja je u nizu napada od svrgavanja bivšeg predsednika Muhameda Morsija u julu, preneo je AFP.

Mnogi političari i analitičari ocenjuju referendum koji počinje danas kao test popularnosti načelnika generalštaba egipatske vojske Abdela Fataha al-Sisija koji je zainteresovan za predsedničku funkciju posle svrgavanja Morsija.

Prelazna vlada je donela odluku o održavanju referenduma kao prvi od nekoliko plebiscita kojima, kako je najavila, treba da bude ponovo ustanovljen izborni sistem do kraja godine.

Najviši pravni akt egipatske države će biti očišćen od islamističkog jezika, a ono što je mnogo važnije - biće ojačane državne institucije koje su se suprotstavljale Morsijevom režimu - vojska, policija i sudstvo.

Nacrt ustava je dobio pohvala i zbog veće zaštite ljudskih prava, čak i ako se ima u vidu da se vlasti obračunavaju sa neistomišljenicima i putem novog zakona o ograničavanju protesta, koji je Zapad nedavno kritikovao.

Takođe se novim ustavom predviđa kažnjavanje diskriminacije, štiti jednakost polova i garantuje veći broj sloboda i ljudskih prava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA