Ne biste verovali u čemu smo drugi u svetu! A tek peti!

Srbija je u svetskom vrhu po proizvodnji šljive i džigerice, a među poslednjima kada je u pitanju zdravstvena zaštita i odliv mozgova. Po broju dece mlađe od 14 godina smo na čak 209-tom mestu

  • 9

Iako se Srbija nalazi na 95. mestu u svetu po ekonomskim slobodama, na listi na kojoj je ukupno 151 zemlja, u nekim oblastima nalazimo se u samom vrhu, ali i na dnu.

Ekonomski stručnjaci se slažu da bi ovakve liste, od poljoprivrede i ekonomije do psihologije i navika, trebalo da posluže za buđenje svesti i ispravljanje nedostataka i propusta.

- To što je naša zemlja gotovo uvek loše rangirana ili u lošijem položaju od mnogih drugih, kod nas budi potrebu da sumnjamo u svetska istraživanja. Metodologija je nauka i bavi se istraživanjima pomoću kojih se dolazi do objektivnog i sistematskog naučnog saznanja, tako da su istraživanja uglavnom tačna i vrlo temeljno urađena - kaže ekonomista Milan Kovačević.

Kada je reč o ekonomskim slobodama, listi koju svake godine objavljuje fondacija "Heritidž" i "Volstrit žurnal", od nas su slabije plasirane BiH, Moldavija, Grčka, Rusija, Belorusija, a bolji su Slovenci, Hrvati, Crnogorci...

Ipak, Srbija se nalazi u samom svetskom vrhu, na drugom mestu, po proizvodnji džigerice i šljive, pokazuju istraživanja kojim je obuhvaćeno 257, odnosno 100 zemalja. Treći smo po proizvodnji malina, a peto mesto zauzimamo u uzgajanju deteline.

Proizvodnja nam je jača strana i što se tiče brašna od uljarica i dunja, jer smo u produkciji ovih proizvoda sedmi od dvesta zemalja, dok, što se tiče dunja, zauzimamo deveto mesto od 257.

Ukoliko je verovati ovakvim istraživanjima, možemo zaključiti da smo relativno inteligentni, s obzirom na to da smo, što se toga tiče 18. od 43 mesta, ali i stariji pošto se po broju starijih od 65 godina nalazimo na 62. mestu od 257 zemalja. Takođe smo i relativno gojazni (33. mesto od 50), ali su nam mališani relativno neuhranjeni (109. mesto od 257).

Po korumiranosti u poslovanju zauzeli smo osmo od 36 mesta, po indeksu korupcije 86-to od od 183, a po indeksu percepcije korupcije nalazimo se u gornjem delu tabele (78-i od 178 zemalja). Što se tiče slobode medija, Srbija zauzima 69. mesto od 257 zemalja, a po broju dece mlađe od 14 godina čak 209-to!

Da nije sve baš kako treba pokazuje i podatak da smo, što se tiče osećaja sreće, zauzeli neslavno 149. mesto od 156 zemalja koliko ih je učestvovalo u istraživanju. Što se tiče odliva mozgova, Srbija je zauzela 139. od 142 mesta,  dok nam je sistem zdravstvene zaštite najgori u istraživanju kojim je obuhvaćeno 35 zemalja.

Ipak, Goran Gavrilović, istraživač iz Biroa za društvena istraživanja, napominje da je statistika često politički obojena ili da je ne rade dovoljno stručni ljudi.

- Bitno je da se postave i konkretna pitanja, koja nisu dvosmislena, a važno je i da se naglasi na kolikom je uzorku rađeno istraživanje, ko ga naručuje i zbog čega - objašnjava Gavrilović.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. januar 2014 | 20:13

    Mozgovi otišli, ostali oni bez mozga! Primeti se: Farma, Pink, starlete, pevaljke, kriminalci,... itd.,itd.

  • Pop

    15. januar 2014 | 21:16

    Šta su to starlete,neke slične osobe u moje vreme su se zvale kurve.

  • Ekonomista

    16. januar 2014 | 00:39

    Starleta - rec koja je nastala iz razloga sto je prostitutka predugacko, a kurva prosto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA