Na birou rada 89 doktora nauka, tri puta više nego 2010!

Nišlija koji se zbog zapošljavanja "preko veze" odrekao diplome jedan je od skoro 800 srpskih magistara sa biroa rada

  • 6

Nišlija Branimir Đurić, magistar geografije, koji se u znak protesta zbog zapošljavanja "preko veze" u novinama odrekao jedne od svoje dve diplome, samo je jedan od skoro 800 magistara sa spiska Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Srbiji je novembra prošle godine na evidenciji ove službe bilo i 89 doktora nauka koji nisu zaposleni! Ovako porazna statistika još je tragičnija kada se u obzir uzme podatak da je početkom 2013. godine na birou bilo 62 doktora nauka bez posla, a 11 meseci potom čak 27 više.

Statistika je još alarmantnija ako se pogleda samo četiri godine unazad. Februara 2010. u Srbiji je bez posla bilo 33 doktora nauka, skoro tri puta manje nego sada! Takođe,šestoro doktora nauka, koji su na spisak nezaposlenih dospeli novembra 2013. godine, zapravo su ljudi koji nisu upravo doktorirali, odnosno reč je o kadrovima koji su ranije imali posao pa ostali bez njega.

U kakvoj su poziciji srpski doktoranti delimično govori i to što se u očaju i beznadežnosti da neko realno može da joj pomogne, mlada žena doktor nauka, požalila hiljadama nepoznatih putem sajta "Ispovesti".

- Moja majka je u mojim godinama imala dete od četiri godine, muža, dom i stalan posao... A ja sam nezaposleni doktor nauka - kaže mlada žena dodajući da se oseća promašeno.

U Srbiji posla nema, osim za 890 doktora nauka i magistara, ni za još 61.400 osoba sa diplomom fakulteta. Nezaposleni Nišlija Branimir Đurić se preko novina odrekao jedne od svoje dve diplome, nakon godinu dana na birou.

Prosečna dužina traženja posla kod visokoobrazovanih građana Srbije traje 2,1 godinu, dok nezaposleni bez kvalifikacija prosečno do posla stižu posle 4,4 godine.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. januar 2014 | 17:18

    Pitanje je koliko ,,pravih,, doktora nauka je na birou? Ovo su sve garant megatrendovci, Sapiceve kolege. Pa, ja poznajem doktore nauka koji su jedva srednju skolu zavrsili.

  • Hah

    15. januar 2014 | 17:59

    Jel biro RADA ili nerada

  • Ostap Bender

    15. januar 2014 | 17:49

    E taj je jacci. Magistar geografije. Bez njih smo kao ludi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA