Nikola Džoni Ranković, koji je svirao za Lanu, kandidat za najplemenitiji podvig u 2013! (FOTO)

Odluku o tome u čije će ruke otići prestižna plaketa "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig godine biće donesena sledeće nedelje, a do tada će svaki od kandidata, baš kao i 10-godišnji Nikola dobiti reportažu u "Novostima"

  • 6

Desetogodišnji Nikola Ranković Džoni, dečak rođen sa polovinom srca, koji je koncertom pomogao u sakupljanju novca za lečenje male Lane Nikolić (6) obolele od aplastične anemije kandidovan je za nagradu - najplemenitiji podvig godine lista "Večernje novosti".

Odluku o tome u čije će ruke otići prestižna plaketa biće donesena sledeće nedelje, a do tada će svaki od kandidata dobiti reportažu u "Novostima".

Podsetimo mala Lana je zahvaljujući ovakvim poduhvatima dobrih ljudi otputovala jutros na lelčenje u Italiju, a mali Nikola se do nedavno borio za svoj život baš kao i Nikolićeva.

Iako je rođen sa inverzijom svih unutrašnjih organa, bez dela šuplje vene i samo jednom polovinom srca, Džoni u desetoj godini iza sebe ima ozbiljnu muzičku karijeru. Piše pesme, komponuje, svira gitaru "kao mator", što je svojevremeno pokazao i redakciji Telegrafa podelivši sa nama priču o svom životu.

Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema i Nikola je operisan dva puta. Jednom kao beba sa 16 meseci, a drugi put kao petogodišnji dečak. Za komplikovane zahvate u inostranstvu novac je prikupljan u javnim akcijama. Verovatno mu predstoji još operacija da bi mogao da živi sa samo jednom polovinom srca. Sada se bori sa teškim oblikom dijabetesa, insulin prima pet puta dnevno, a slatkiši su mu potpuno zabranjeni.

Ali, za sebe kaže da je običan srećan dečak, a da o svojim problemima retko priča. Zna šta hoće. Voli muziku i biće rok zvezda. Kaže, sviraće, gde drugde nego u londonskoj "O2 areni".

Umesto svoje rođendanske žurke, ovaj mali roker dao je primer humanosti - organizovao je donatorski koncert za prikupljanje novca za lečenje šestogodišnje Lane Nikolić.

- I ja sam bio ono dete iz novina, dete operacija, sakupljanja humanitarne pomoći - kaže Džoni. - I moja slika vukla se između novinskih tekstova i reklama i sada kada gledam te strane u štampi koje mama čuva, znam kako se osećaju i ta druga bolesna deca. Znam da svako od njih, kao i ja, ima pravo na pomoć i život. Da uživa u detinjstvu, umesto da se prerano nosi sa životom. Sada se piše o Lani. Čuo sam za njen problem i rekao roditeljima da želim nekako da pomognem. Tako je počela priča sa rok koncertom.

Humanitarna svirka za Lanu održana je za Džonijev deseti rođendan, krajem novembra u holu zgrade kompanije "Komtrejd". Umesto poklona, sve drugare, rođake i ostale zvanice zamolio je da uplate koliko mogu za Lanino lečenje. Bilo slanjem SMS, uplatom na račun, ili izdvajanjem sume za ulaznicu.

- Čestitke kojima sam se radovao bile su uplatnice na Lanin žiro-račun - kaže Nikola. - Bila je fenomenalna atmosfera i prikupio sam samo od ulaznica 2.450 evra, a ukupno na humanitarnom koncertu sakupljeno je oko 15.000 evra. Meni je muzika pomogla da ostanem jak, a srećan sam što sam svojom muzikom pomogao i Lani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    16. januar 2014 | 16:16

    Ovo je predivan gest dečaka,svih koji su to podržali i dali doprinos da Lana traži svoju šansu. Liči na bajku,ali verujem da su bajke još uvek moguće.

  • tanja

    16. januar 2014 | 18:32

    Srce malo slatko i dobro !!!!

  • Bruce lee

    17. januar 2014 | 02:33

    @Daleki istok i @Peruca. Nikoline roditelje lično znam i to su obični i vrlo plemeniti ljudi. A vas treba da je sramota jer ste imbecili koji šalju ovako glupe,jadne i sramne komentare. Šta ste vi u zivotu učinili da nekom ovako pomognete. Sramote se koliko ste jadni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA