PUSI RAJOT: Sve dok je Putin na vlasti borićemo se za ljudska prava

- Sada smo uglavnom skoncentrisane na borbu za ljudska prava, što podrazumeva mnogo pravničkog posla - izjavila je Tolokonjikova i dodala da će članice Pusi Rajota i dalje koristiti "video i druge kreativne forme" da bi javnost čula njihovu poruku

  • 31

Dve članice ruske pank grupe Pusi Rajot, Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina, obećale su danas da neće posustati u borbi protiv kršenja ljudskih prava u Rusiji dok je na čelu države Vladimir Putin.

Tolokonjikova i Aljohina, koje su prošlog meseca puštene iz zatvora nakon što je predsednik Putin potpisao ukaz o njihovoj amnestiji, otputovale su u Singapur da bi prisustvovale ceremoniji dodele nagrada "Prudenšal aj", što je njihovo prvo putovanje u inostranstvo otkad su puštene iz zatvora, prenela je agencija AFP.

Video snimak kontroverznog protesta članica "Pusi Rajot" u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde su u februaru 2012. izvele "pank molitvu" protiv Putina, nominovan je za nagradu u digitalnoj i video kategoriji na prvoj dodeli nagrada "Prudenšal aj" u Singapuru.

Kontroverzni performans Pusi Rajota, koji su članice benda nazvale osudom političkih veza između Putina i ruske pravoslavne crkve, okončan je tako što su devojke osuđene na zatvorsku kaznu od dve godine zbog "huliganizma motivisanog verskom mržnjom".

Treća članica, Jekaterina Samucevič, puštena je na slobodu nakon pola godine u zatvoru, a Tolokonjikova i Aljohina Putiovim ukazom nakon gotovo dve godine.

- Sada smo uglavnom skoncentrisane na borbu za ljudska prava, što podrazumeva mnogo pravničkog posla - izjavila je Tolokonjikova i dodala da će članice Pusi Rajota i dalje koristiti "video i druge kreativne forme" da bi javnost čula njihovu poruku.

- Sigurno ćemo nastaviti sa našim političkim aktivnostima, a trenutno smo fokusirane na projekat koji ima za cilj veća prava zatvorenika, a svaka takva aktivnost je u Rusiji politička aktivnost - istakla je Tolokonjikova.

Na pitanje novinara šta bi grupa uradila sa novčanom nagradom ukoliko budu proglašene pobednicama na dodeli "Prudenšal aj", ona je odgovorila: "Iskoristićemo sve resurse kojima raspolažemo, uključujući novac, za taj projekat koji ima za cilj unapređenje ljudskih prava zatvorenika."

Dodela nagrada "Prudenšal aj" se održava sutra u Singapuru, a pobednik svake od kategorija će dobiti nagradu od 20.000 dolara. Ukupni pobednik će dobiti još 30.000 dolara i priliku za predstavljanje u londonskoj galeriji "Sači".

Tolokonjikova i Aljohina su na kraju istakle da će ubuduće istupati pod svojim ličnim imenima, a ne kao članice grupe Pusi Rajot. "Moramo da govorimo u svoje ime", navela je Tolokonjikova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    17. januar 2014 | 12:19

    Treba vas na lomači spaliti!!!

  • marko tlgrf

    17. januar 2014 | 12:34

    Hoće malo para da im se ponudi sa zapada.Ološ.

  • BigFoot

    17. januar 2014 | 13:17

    Zašto samo dok je Putin na vlasti? Posle toga ljudska prava nisu bitna? Nešto lično ili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA