Posle hrasta, lekoviti izvor koči Koridor 11!

Radove na trasi Koridora 11 su nakon čuvenog hrasta, zaustavila izvorišta pijaće vode, za koje lokalni meštani veruju da ima lekovita svojstva

  • 8

Radove na trasi Koridora 11 su nakon čuvenog hrasta, zaustavila izvorišta pijaće vode, za koje lokalni meštani veruju da ima lekovita svojstva.

Kako su rekli stručnjaci beogradskog građevinskog preduzeća "Ratko Mitrović" mine i teške građevinske mašine koje iskopavaju duboke rupe za nadvožnjake presecaju "vodene žice" i na trasi su se pojavila čitava jezera.

Najveći izvor čiste planinske vode pronađen je u Brđanima ispod brda Zrnac, ali je on zatrpan po dogovoru izvođača radova i vlasnika parcela kako bi se nastavili dalji radovi na Koridoru.

Kako je za agenciju Beta izjavio vlasnik parcele Miloš Bradonjić (48) kada se svi radovi završe izvor će ponovo biti otvoren i kaptiran, te će voda moći da se koristi.

- Nakon završetka auto-puta svi izvori će se otčepiti i ovaj kraj će dobiti novu blagodet - zdravu planinsku pijaću vodu koja će moći i da se flašira - ocenio je Bradonjić.

Meštani su ubeđeni da ova voda ima i lekovita svojstva, jer se nalazi između banje Gornja Trepča i izvorišta Savinac koji je lekovit.

U blizini tih izvora, a posebno na Zrncu, nigde blizu nema objekata koji bi mogli da budu potencijalni zagađivači izvorišta jer je reč o nepristupačnom terenu.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević tokom jučerašnjeg boravka u opštini Gornji Milanovac posebno je istakao da su u tom kraju nedovoljno istražena izvorišta vode i da je to velika razvojna šansa Srbije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    17. januar 2014 | 14:50

    Најбоље је да пустите магаре, па где оно прође, ту правите пут. :')

  • Srecko Ranđ.

    17. januar 2014 | 17:06

    Zaista bi najpametnije bilo da se ta čista planinska voda , posle hemiske i bakteriološke analize iskoristi za okolnih sela. Zdrava i čista voda je najveće bogatstvo, jer je zbog vremenskih promena i raznih zagađenja, sve manje na svetu.

  • EU

    17. januar 2014 | 14:31

    Nikad mi necemo u EU sa ovakvim praznoverjem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA