BIVŠI VLADIKA ARTEMIJE: Raščinjen sam da bi se ubrzalo rešavanje pitanja Kosova!

Artemije, raščinjen odlukom Sabora SPC 2010. godine, naveo je u osvrtu na pismo patrijarha, koji mu je poručio da se "u pokajanju sa puta raskola vrati u svešteno jedinstvo", da je odluka kojom je vraćen u monaha doneta iz političkih razloga kako bi se ubrazalo rešavanje pitanja Kosova

  • 17

Raščinjeni vladika Artemije ocenio je da je apel koji mu je patrijarh Irinej uputio poziv na reprizu blaćenja i javnog linča koju je već doživeo.

Kako navodi, on je iz političkih razloga uklonjen sa trona Eparhije raškoprizrenske.

Artemije, raščinjen odlukom Sabora SPC 2010. godine, naveo je u osvrtu na pismo patrijarha, koji mu je poručio da se "u pokajanju sa puta raskola vrati u svešteno jedinstvo", da je odluka kojom je vraćen u monaha doneta iz političkih razloga kako bi se ubrazalo rešavanje pitanja Kosova.

"To nam, izmedu ostalog, potvrđuju i depeše iz Ambasade SAD u Beogradu, koje u javnost iznosi Vikiliks, u kojima se nalaze razgovori pojedinih Arhijereja SPC, pa i Patrijarha sa ambasadorima, u kojima se u više puta govorilo o vladiki Artemiju i njegovim tvrdim stavovima kada je u pitanju Kosovo i Metohija ... Smenom Artemija tražilo se brže rešenje pitanja Kosova i Metohije", navodi Artemije u pismu.

Artemije Marko Radosavljević

"Način Našeg uklanjanja sa trona ERP izvršen je u jednom blic krigu na nekanonski i neustavni način, bez optuznice, sudskog procesa i dokazane krivice i mogućnosti i prava na odbranu", navodi on.

Artemije ocenjuje da su u svemu tome mediji zdušno vršili svoju ulogu blaćenja i javnog linča. On dodaje da je narodu ipak bilo jasno i očigledno da je u pitanju progon iz političkih razloga i verskih ubedenja.

Bivši vladika dodaje da je sudski proces, predviđen kanonima i ustavom SPC, bio jedino mesto gde je krivica trebalo da se utvrdi, kao i da se iznesu činjenice.

"Zašto je SPC to izbegla? Zasto se Sinodu (i Saboru) tako žurilo? Zašto se pogazilo kanonsko ustrojstvo SPC? Jednom pogaženo, ono se dalje sve ubrzanije urusava čega smo i do danas svi svedoci", dodaje on.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    17. januar 2014 | 19:25

    Sticajem okolnosti,obilazio sam manastire po Kosmetu i za vreme Artemija i posle njega, pa znam o cemu prica ovaj covek. Nažalost, duboko su nam se infiltrirali u crkvu, pomocu prosle i sadasnje vlasti, a to je poslednji korak ka unistenju srpskog duhovnog bica

  • MlinarChe

    17. januar 2014 | 18:45

    Znamo mi da Vas je Borhan Tadici smenio, narod zna istinu uprkos cenzuri mediija.

  • Bogoje

    17. januar 2014 | 18:36

    Cenjeni Vladiko nicija nije do zore gorela nece ni ovima..... S verom u Boga i dlobodu zlatnu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA