Goranu Gociću uručena NIN-ova nagrada

"Tai" se izdvojio u obimnoj produkciji u 2013. godini ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije. Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove

  • 0

Jubilarna, 60. NIN-ova nagrada za roman godine svečano je uručena danas u Skupštini Beograda Goranu Gociću za roman "Tai" u izdanju "Geopoetike".

Pozdravljajući zvanice, među kojima su bili premijer Ivica Dačić i mnogobrojne ličnosti političkog, javnog i kulturnog života, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podsetio je na listu uvaženih autora, dobitnika ovog priznanja tokom šest decenija.

Nagrađeni roman predstavio je književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, član žirija čiji je predsednik bio Vasa Pavković, a ostali članovi Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

"Tai" se izdvojio u obimnoj produkciji u 2013. godini ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije. Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u ovom romanu-eseju na tragu najboljih primera iz svetske književnosti, ocenio je žiri.

Gocić je rekao da je 1998. godine, dobivši stipendiju, ostavio posao novinara u "Dnevnom telegrafu" i otišao "na dugi put u Jevropu", magistrirao u Londonu, radio na Bi-Bi-Siju (BBC), objavljivao knjige-studije, ali je 2001. odlučio da se vrati u Srbiju, gde ga je, "uprkos nadama koje je većina od nas gajila u to vreme, povukao vir hladne ponornice".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA