Mesto nastavnika kupuje se za 1.000 evra

- Gotovo svakodnevno dobijamo prijave o nezakonitom zapošljavanju i prodaji radnih mesta. One se uglavnom odnose na vrtiće i škole u manjim mestima u Srbiji gde su lokalne vlasti dovele svoje ljude na čelo ovih ustanova - kaže načelnik republičke prosvetne inspekcije

  • 28

U cilju suzbijanja kupovine radnih mesta, koje je neverovatno uzelo maha, nedavno je formiran Tim za borbu protiv korupcije u prosveti, piše Blic.

- Gotovo svakodnevno dobijamo prijave o nezakonitom zapošljavanju i prodaji radnih mesta. One se uglavnom odnose na vrtiće i škole u manjim mestima u Srbiji gde su lokalne vlasti dovele svoje ljude na čelo ovih ustanova. Ne bih spekulisao o ciframa, ali se radi i o iznosima manjim od hiljadu evra - priča Načelnik republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Tim za borbu protiv korupcije u prosveti formiran je krajem prošle godin, a svoj drugi sastanak održaće 24. januara. Tmušić je jedan od članova ovog tima.

- Na prvom sastanku označili smo ključne probleme,a to su nezakonito zapošljavanje, prodaja radnih mesta i ispita, nezakonito izdavanje prostora. Formirane su i dve radne grupe od kojih je jedna zadužena za izradu zakona o prosvetnoj inspekciji koji će pomoći da budemo efikasniji. Plan je, recimo, da svi veliki centri imaju republičkog inspektora koji neće zavisiti od lokalne samouprave, kao što je sada slučaj s opštinskim i gradskim inspektorima - kaže Tmušić.

On je dodao i da će se u borbu protiv prodaje radnih mesta uključiti i policija.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    18. januar 2014 | 01:27

    Odnose se uglavnom na manja mesta u Srbiji. . . A u Beogradu i vecim gradovima? Za koliko para se kupuju radno mesto? Koliko su njih dosli,primer,sa Kosova? Znam licno ljude koji su prodavali njive neke Albancima po jako visokim cenama,tim parama kupili radna mesta u Beogradu i stan. U jednoj beogradskoj skoli nastavnik je raseljeno lice sa Kosova,koji ima svoj stan a i dalje prima pomoc jer je ugrozen,ne znam cime. Da ne budem shvacena pogresno,navela sam primere koje licno znam. Toga ima svuda,samo se cuti.

  • Sladjana

    18. januar 2014 | 01:31

    A tek u policiji koliko tih slucajeva ima! To svi znamo. Dok nasi nemaju posla,svi ostali su dobili,bosanci,crnogorci,ljudi sa Kosova. Razmislite ko radi u Opstinama,Policiji,zdravstvu,SUD-u.

  • Profesor

    18. januar 2014 | 08:11

    Naravno da se kupuje, pametni ljudi. A ne ko ja, da cekaju vec cetri godine da se zaposle u neku skolu, na posten nacin!!!! PU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA