KACIN: Otkriti nalogodavce ubistva Ćuruvije

- Srbija mora da dokaže zbog same sebe i građana, da je država uspostavila punu kontrolu nad službama bezbednosti - izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

  • 7

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je rešavanje zločina Miloševićevih službi bezbednosti ključno je za budućnost Srbije.

 

- Srbija mora da dokaže zbog same sebe i građana, da je država uspostavila punu kontrolu nad službama bezbednosti. Pregovori o članstvu u EU predstavljaju izvrstan okvir u kome se vladavina prava može istinski uspostaviti. Najbolji dokaz da se ide u tom smeru je upravo rasvetljavanje ovih zločina i pravosnažne presude - rekao je Kacin za "Blic".

 

Na pitanje koliko puta je insistirao da se reši ubistvo Slavka Ćuruvije dok to najzad nije prihvaćeno, on kaže da je to pitanje više puta pokretao, ali rezultata nije bilo dok god vrh politike nije snažno stao iza konačnog zatvaranja ovog poglavlja.

 

- Smatram da je rad Aleksandra Vučića bio ključan - navodi Kacin.

 

Odgovarajući na pitanje kako vidi da bi trebalo da izgleda to suočavanje vlasti i građana sa zločinima koji su počinjeni, Kacin kaže da je, ako govorimo o zločinima "državnog terorizma", potrebno da istraga dođe do kraja i da se otkriju nalogodavci ubistva Ćuruvije i svih drugih slučajeva i da se time konačno skine ljaga sa države.

 

 

Na pitanje hoće li i dalje insistirati na otkrivanju političke pozadine ubistva Zorana Ðinđića i koliko je to uslov za evropske integracije Srbije, Kacin odogovara da je rasvetljavanje političke pozadine atentata na Ðinđića "conditio sine qua non" (uslov bez koga se ne može) evropske budućnosti Srbije.

 

- Dvanaestog marta 2003. je pucano, ne samo u jednog čoveka, već i u vladavinu prava i institucije države. Srbija ne može da se konsoliduje kao demokratija sve dok puki egzekutori borave u zatvoru, a njihovi nalogodavci i organizatori ostaju na slobodi - kaže Kacin.

 

Odgovarajući na pitanje šta nam to govori o krediblitetu i efikasnosti srpskih institucija i da li bi pripadicima DB iz tog perioda, ako im nije utvrđena kriivična odgovornost, bar trebalo zabraniti rad u državnim institucijama jer je ta služba korišćena za zločine, on kaže da ne želi da ulazi u moguće modalitete lustracije pripadnika DB ili reforme Službe, ali da je sigurno da današnja BIA nije isto što i nekadašnji DB.

 

- Ako i dalje ima službenika koji su umešani u sprovođenje odluka Miloševićeve diktature, to bi narušilo kredibilitet i operativnost te službe - kaže Kacin.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saka

    18. januar 2014 | 09:33

    Dok se slovenija raspada u korupciji kao i kod nas uostalom oni nama glume neku uredjenu drzavu o drze nam lekcije. Da ne spominjem situaciju u rumuniji i bugarskoj koja u najmanju ruku nije nista bolja od nase a ja tvrdim da je i gora. Mislim da je krajnje vreme da im kazemo da olade vise od drzanja predavanja jer nisu nista bolji od nas.

  • Zullu

    18. januar 2014 | 10:49

    Znamo mi sta vas boli...

  • Zullu

    18. januar 2014 | 16:58

    Stvarno smo glup narod, eto ti si pravi dokaz za svoje tvrdnje...Osim ako si ti Jelko onda se izvinjavam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA