SKANDAL U NIŠU: Razbojnici na slobodi jer u tužilaštvu nije bilo struje!

Žrtve razbojništva Milicu i Živka Milovanovića, šokiralo je saznanje da su njihovi mučitelji oslobođeni samo zbog toga što u centru Niša u petak nije bilo struje, pa nisu mogli da budu saslušani

  • 20

Petorica razbojnika, osumnjičenih da su 8. januara tukli i pretili ubistvom bračnom paru Milovanović iz aleksinačkog sela Krušje, puštena su na slobodu jer ih zbog nestanka struje, niško Više javno tužilaštvo nije saslušalo. Ovaj propust pravosuđa izazvao je revolt u niškoj policiji koja je danonoćno radila kako bi rešila slučaj.

U neverici su i žrtve razbojništva Milica i Živko Milovanović, koje je šokiralo saznanje da su njihovi mučitelji oslobođeni jer u centru Niša u petak nije bilo struje.

Marko Lj. (21), njegov otac Goran Lj. (52), njihovi poznanici Nikola Đ. (19) i Slavko M. (21), kao i taksista Slobodan D. (25) svi iz okoline Aleksinca uhapšeni su 15. januara. Kako je tada saopštila policija, ova petorka je vezala, tukla i pretila pištoljem i nožem Živku Milovanoviću (78) i njegovoj supruzi Milici (78) i od njih iznudila 1.120 evra i 18.000 dinara.

Razbojnicima je određeno zadržavanje do 48 sati, a u petak su dovedeni kod sudije Aleksandra Teodosića, na pripremno ročište. Niški Viši sud je trebalo tada da donese odluku o pritvoru. Međutim, on ih je pustio na slobodu, jer ih tužilaštvo nije saslušalo, što je zakonski uslov da se osumnjičenima odredi pritvor.

Portparol niškog Višeg tužilaštva Vladimir Pavlović tvrdi da je o pritvoru odlučivao sudija, te da oni nisu odgovorni što razbojnici više nisu iza rešetaka.

- Napisali smo predlog za određivanje pritvora, ali nismo mogli da ih saslušamo s obzirom na to da nije bilo struje. O pritvoru odlučuje sudija, a ne mi, tako da ne snosimo nikakvu odgovornost za ovo što se desilo - objašnjava Pavlović.

Međutim, kako saznajemo u Višem sudu, sudiji za pripremno ročište tužilaštvo je vezalo ruke.

- Tačno je da je tužilaštvo priložilo predlog za određivanje pritvora otkucan na pisaćoj mašini jer nije bilo struje. Međutim, tužilac nije saslušao nijednog osumnjičenog. Kako njima nije pruženo pravo na odbranu, sudija nije imao zakonski osnov da im odredi pritvor. Zakonski rok za zadržavanje je istekao i morali su da budu pušteni na slobodu – objašnjavaju naši sagovornici.

Komentarišući objašnjenje tužilaštva da osumnjičene nisu mogli da saslušaju zbog nestanka struje, u Višem sudu ističu da to nije opravdanje da im se uskrati pravo na odbranu.

- Od njihovog hapšenja do dovođenja pred sudiju, prošlo je više od četrdeset sati, a za to vreme tužioci nisu preduzeli nijednu radnju. Takođe, sudija za pripremno ročište je u petak ostao duže na poslu, struja je došla, mogli su da se saslušaju osumnjičeni, ali tužioci su već otišli kućama – kažu naši izvori.

Milica Milovanović, čijeg su supruga pred njenim očima razbojnici tukli motkom, stavljali mu pištolj na glavu i mačetu pod grlo, kaže da još ne može da poveruje da su se razbojnici izvukli.

- To je sramota i strahota. Kad smo čuli da su ih pustili jer je nestala struja nismo mogli da poverujemo svojim ušima. Taman smo počeli da se smirujemo, znajući da su iza rešetaka, a sad smo ponovo u strahu. Policiji svaka čast, ali je ovo sramota za pravosuđe - priča kroz suze prestravljena žena.

Srđan Grekulović, načelnik niške Policijske uprave kaže da je o ovom događaju obavestio svoje pretpostavljene u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Ne želim da nekog optužujem niti da vršim pritisak na pravosuđe, ali moram da kažem da je čudno da se takvi razbojnici puštaju na slobodu jer je nestala struja. Da li to znači da mi ne treba da hapsimo, kada nema struje? Sve smo uradili da te razbojnike uhvatimo što pre, a oni su odšetali iz suda - ističe prvi čovek niške policije.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CrazyHorse

    18. januar 2014 | 18:13

    Milion puta sam ponovio i opet cu, najvece zlo koje je zadesilo moju domovinu Srbiju nisu razbojnici, lopovi ili ubice. To su sudije i sudstvo koje ima vise nezavrsenih predmeta nego sto zemlja ima stanovnika!

  • Major

    18. januar 2014 | 18:17

    Bruka i sramota! Mene kao gradjanina Niša i Srbije ovog je sramota!

  • Major

    18. januar 2014 | 18:18

    Kad su razbojnici trebalo je 48 sati zadrzavanja a ne sloboda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA