Fondacija "Slavko Ćuruvija" uskoro počinje sa radom

Fondacija će se fokusirati na podršku lokalnim medijima, a pomagaće istraživačko novinarstvo kroz grantove za projekte, kao i studente žurnalistike

  • 6

Fondacija "Slavko Ćuruvija" uskoro počinje sa radom, a baviće se podrškom nezavisnim medijima i istraživačkom novinarstvu, piše današnja "Politika".

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija Ðurica kaže da će 20. januara na sajtu fondacije biti objavljen konkurs za lokalne medije, a 27. marta će biti predstavljena fondacija i dobitnici grantova na tom konkursu. Sticajem okolnosti, početak rada fondacije poklopio se sa hapšenjem osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije koje je izvršeno 11. aprila 1999. godine, ali Ćuruvija Ðurica navodi da na osnivanju fondacije radi godinu i po dana.

- Fokusiraćemo se na podršku lokalnim medijima, jer mislimo da su najugroženiji, pomagaćemo im kroz edukaciju ili ćemo im davati finansijsku pomoć. Pomagaćemo istraživačko novinarstvo kroz grantove za projekte i nagradom koja će nositi tatino ime za najbolji projekat - objasnila je ona.

Kako je dodala, oni koju konkurišu za nagradu moraće da zadovolje visoke standarde koje fonadacija postavi, a nagrada se neće obavezno dodeljivati svake godine. Takođe, predviđen je i rad sa studentima četvrte godine žurnalistike, a najbolji će dobiti stipendiju fondacije s kojom bi tri meseca radili u inostranstvu, a onda šest meseci u nekoj domaćoj redakciji.

- Tek smo krenuli, malo nas je, petočlani upravni odbor, izvršni direktor i ja. Radimo svi mnogo na ostvarenju ove ideje u koju verujemo. Ono što me raduje je da su mnogi prepoznali ovo kao zaista dobru ideju, ali i neophodnost. Želim da se na ovaj način nastavi tatin pristup poslu i nastavi rad na njegovoj viziji o tome kakvo novinarstvo treba da postoji - rekla je Ćuruvija Ðurica.

Ona je dodala da je za sada podršku dala Fondacija "Braća Rokfeler" iz Njujorka. Fondaciju "Slavko Ćuruvija" su osnovale Jelena Ćuruvija Ðurica, Vukosava Crnjanski Šabović, a njima će se pridružiti i Slavkov sin, Rade Ćuruvija, kada se vrati iz SAD gde trenutno živi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MMilan

    19. januar 2014 | 13:07

    Slazem se Knjaze,ali cim se pomene rec fondacija mene to asocira na novac,na kraju se na sve to svodi,zar ne?

  • Knjaz milos

    19. januar 2014 | 12:39

    2 perspektivna čoveka Srbije ubijena... Da, su nam danas tu Slavko i zoran daleko bih već bili napred... Jadna naša Srbija samo da nas Vučić ne izda...

  • Nikola

    19. januar 2014 | 13:58

    Koliko godina imaju ljudi koji pisu o Curuviji da mi je znati! Da li je neko od njih nekad procitao ono sto je Curuvija pisao? Da li iko u ovoj zemlji sme nesto da kaze o njegovim tekstovima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA