Mislili ste da je voda u Užicu loša? Pogledajte šta piju Amerikanci! (FOTO)

Problem je nastao kada su se toksične materije izlile iz kompanije uglja "Fridom industrija" u reku Elk, odakle se snabdeva gradski vodovod

  • 10

Više od 300.000 Amerikanca koji žive u zapadnoj Virdžiniji već nekoliko dana ne koriste za piće vodu gradskih vodovoda jer sa česmi teče voda braon boje. Iako je zabrana korišćenja zbog prisustva toksičnih materija, ukinuta od strane nadležnih institucija, mnogi se ne usuđuju da je koriste.

Problem je nastao kada su se toksične materije izlile iz kompanije uglja "Fridom industrija" u reku Elk, pre nedelju dana, odakle se snabdevaju gradski vodovodi.

Iako je zabrana za korišćenje vode u pojedinim oblastima ukinuta još u sredu, Amerikanci širom zemlje se i dalje žale na društvenim mrežama da je voda koja izlazi kada odvrnu česmu, sve samo ne ono čime bi utolili žeđ.

Centar za kontrolu bolesti izdao je upozorenje da je nivo zagađenja vode, standardan. Međutim, nakon toga, Tomas Friden iz ovog centra istakao je da su naučnici obavili dodatne studije i ustanovili prisustvo još nekih hemikalija, kao i povećano prisustvo 4-Metilcikloheksan metanola (MCHM) koji se koristi u proizvodnji uglja.

- Kako biste bili potpuno bezbedni, najbolje je da ne koristite vodu gradskih vodovoda za piće. To pogotovo važi za trudnice, a tako će ostati sve dok se voda ne pročisti od svih hemikalija - istakao je Friden.

Kako ističu mnoge zdravstvene organizacije, efekti hemikalije MCHM na zdravlje nisu u potpunosti ispitani. Službe hitne pomoći imaju pune ruke posla, a najčešće im se javljaju pacijenti koji pate od mučnina, ali i imaju različite probleme sa infekcijom kože i očiju.

U prodavnicama je postalo praktično nemoguće pazariti flaširanu vodu, a količine koje pojedinac može da kupi su ograničene.

(Telegraf.rs / Izvor: Thewire.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible

    19. januar 2014 | 14:39

    Heh sta me zabole za sugave amere, za bolje i nisu... takva je voda i u Melencima ( Zrenjanin ) kad se napuni kada, i to vec vise od 20 godina!!! A tako je verovatno i u Kikindi...

  • Iva

    19. januar 2014 | 14:08

    A sta cemo sa Kikindom?

  • Vlada

    19. januar 2014 | 14:45

    Oni ne piju sa cesme. A mi nemamo novac da pijemo kupovnu vodu i racune i decu da izdrzavamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA