Ovo je 10 najvećih svetskih opasnosti u 2014.

Svetski ekonomski forum objavio je izveštaj o globalnim rizicima koji nam prete u ovoj godini. Na listi su se našli finansijski problemi ali i oni koji se odnose na klimatske promene

  • 3

Svetski ekonomski forum objavio je izveštaj o globalnim rizicima koji nam prete u 2014. godini.

 

Na listi su se našli oni finansijske i ekonomske prirode, ali je veliki broj i onih vezanih uz ekologiju i klimatske promene.

 

1. Fiskalna kriza u vodećim svetskim ekonomijama

 

Fiskalna kriza se kroz ceo izveštaj provlači kao najveći rizik u 2014. godini . Velike privrede i dalje ostaju ugrožene dok mnoga manja tržišta poslednjih godina beleže rast što bi moglo doliti ulje na vatru finansijske krize, a fiskalna kriza u nekom od velikih privrede vrlo bi lako mogla imati globalni uticaj.

 

2. Visoka nezaposlenost

 

Pronaći posao jednako je teško i u velikim ekonomijama kao i u onim manjim, a nezaposlenost najviše pogađa mlade - u nekim zemljama nezaposlenost među mladima je premašila stopu od 50 procenata, a veliki problem predstavlja i "podzapošljavanje" odnosno zapošljavanje mladih na pozicijama za koje su previše kvalifikovani pri čemu se mahom radi o poslovima niskog kvaliteta.

 

 

3. Nestašica vode

 

I mnogi ekološki problemi dospeli su na ovu listu, među njima se kao najveći rizik javlja problem vode koji nastaje kao posledica lošeg upravljanja ionako skromnim zalihama, ali i kao posledica prevelike kompetitivnosti na tržištu .

 

4. Nesrazmera u primanjima

 

Efekat koji finansijska kriza ima na kupovnu moć srednje klase u velikim ekonomskim sistemima u kombinaciji sa polarizacijom prihoda u manjim privredama predstavlja još jedan veliki rizik koji nam preti u 2014. godini .

 

5. Neprilagođavanje klimatskim promenama

 

I dok se već godinama poziva na hitne poteze kako bi se smanjila emisija gasova sada je već postalo potrebno prilagoditi se klimatskim promenama koje su nas zadesile. Neuspeh u prilagođavanju tim promenama najviše ide na štetu onih najslabije razvijenih zemalja .

 

Poplave u Rusiji

 

6. Sve češće ekstremne vremenske pojave

 

Kao posledica ranije navedenih klimatskih promena javljaju se sve češće ekstremne vremenske pojave kao što su suše ili velike poplave. Takvi bi događaji u 2014. godini mogli dovesti do velikih bezbednosnih rizika poput nestašice hrane te političkih i društvenih nestabilnosti .

 

7. Pad sistema globalnog upravljanja

 

Ovaj rizik najviše je povezan sa svim ostalim rizicima iz ovog izveštaja. Slabe ili neadekvatne globalne institucije i mreže u kombinaciji različitim političkim i nacionalnim interesima mogu predstavljati prepreku u saradnji pri suočavanju sa globalnim rizicima.

 

8. Nestašica hrane

 

Ovaj rizik usko je povezan sa klimatskim promenama i ekstremnim vremenskim pojavama usled kojih će izvori kvalitetnih i adekvatnih namirnica postati nepouzdani ili čak presušiti.

 

 

9. Kolaps velike finansijske institucije

 

I pet godina nakon propasti Lehman Brothersa mnogi strahuju za stabilnost banaka. Ova investiciona banka bankrot je proglasila 2008. godine, a postoji mogućnost da se ovaj scenario ponovi i u slučaju neke druge finansijske institucije i to ove 2014. godine.

 

10. Duboka politička i društvena previranja

 

Previranja na društvenom ili političkom planu u nekim zemljama bi mogle uzrokovati gubitak poverenja između građana i države što će na kraju dovesti do unutrašnjeg nasilja, globalne nestabilnosti, kolapsa države pa čak i vojnog sukoba.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    19. januar 2014 | 17:15

    Ko veruje u ISUSA HRISTA BOGA za toga nema straha.

  • Т.М.

    19. januar 2014 | 17:42

    Климатске промене настају услед неуморне модификације времена. Редакција телеграфа да се позабави Chemtrails и HAARP феноменом. Шта би са истраживачким новинарством?

  • Radoslav

    19. januar 2014 | 18:38

    Sve ovo je bilo i u 2013.godini...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA