PRATITE HAOS UŽIVO: Policija bije demonstrante u Kijevu, Kličko sprečavao sukobe! (VIDEO)

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni, a poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce

  • 13

Masovni protesti demonstranata u Kijevu pretvorili su se danas u sukobe sa policijom, u kojima je povređeno više od 20 osoba, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru grada, uprkos novim kontroverznim zakonima kojima se ograničava pravo na protest.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 20 policajaca je povređeno u sukobima sa demonstrantima, od kojih je 10 hopsitalizovano, a četvorica su u teškom stanju.

Izveštač AFP je preneo da su najmanje dva demonstrata, takođe, povređena.

Grupa radikalnih demonstranata počela je sukob napadom na policiju pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zaprečen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija, prenela je agencija AP.

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izveštava AP.

Prošle nedelje predsednik Viktor Janukovič je izazvao negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši jedan broj zakona kojim se Ukrajincima ograničava pravo na proteste, građanski aktivizam i slobodu govora.

SAD su te zakone nazvale nedemokratskim.

Protesti, izazvani Janukovičevom odlukom da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva meseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije.

Opozicija i neki građanski i verski lideri pozvali su danas Ukrajince da nastave proteste i borbu za demokratiju.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina.

- Proglašavamo zakon usvojen u četvrtak nelegalnim. Janukovič i njegove marionete hoće da nam ukradu zemlju - rekao je okupljenim demonstrantima Vitalij Kličko, bivši svetski bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera, prenosi AFP.

Događanja uživo sa ulica Kijeva možete pratiti OVDE!

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ole

    19. januar 2014 | 20:41

    Evropa i USA kao i obicno iza svega

  • Drnd

    19. januar 2014 | 20:55

    EU uzvraca udarac... Tako se evropa obranucava sa neistomisljenicima... Kao i ameri i evropejci se "zalazu za mir". Udri milicijo po placenicima!

  • РС

    19. januar 2014 | 20:52

    Не бије полиција демонстранте, него обрнуто! Немој да измишљате!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA