EU odobrila vojnu misiju u Centralnoafričkoj Republici (FOTO)

Diplomatski izvori EU navode da je reč o misiji od oko 500 vojnika. U CAR se već nalazi 1.600 francuskih i skoro 4.000 afričkih vojnika koji deluju na osnovu mandata UN, a sa ciljem sprečavanja krvoprolića u toj zemlji

  • 2

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su Briselu doneli odluku kojom se odobrava zajednička vojna misija u Centralnoafričkoj Republici (CAR) kako bi se zaustavilo krvoproliće u toj zemlji.

Diplomatski izvori EU navode da je reč o misiji od oko 500 vojnika. U CAR se već nalazi 1.600 francuskih i skoro 4.000 afričkih vojnika koji deluju na osnovu mandata UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki mun upozorio je ranije danas da je nasilje u CAR dostiglo "epske razmere", zatraživši hitnu akciju međunarodne zajednice kako bi se zaustavila katastrofa.

- CAR je u ''slobodnom padu''. Moramo zajedno da delujemo - i to odmah, kako bismo u toj zemlji sprečili dalja zlodela - upozorio je Ban.

Njegovo upozorenje preneo je šef misije UN u Ženevi Majkl Meler na specijalnoj sednici Saveta UN za ljudska prava posvećenoj inteviziranju nasilja u toj afričkoj državi.

Na sednici bi trebalo da bude izabran novi nezavisni stručnjak zadužen za istragu o kršenju ljudskih prava u CAR, kao i da bude usvojen nacrt rezolucije kojom se traži akcija međunarodne zajednice, navodi AFP.

Tim istražitelja UN, koji je boravio dve sedmice u CAR prošlog meseca, pronašao je brojna kršenja ljudskih prava, među njima - ubistva, otmice, mučenja i silovanja.

Sednica Saveta UN za ljudska prava dolazi u trenutku kad prelazna vlada u CAR treba da se sastane i glasa o novom privremenom predsedniku kome će glavni zadatak da bude uspostavljanje mira u toj bivšoj francuskoj koloniji, gde je nekoliko hiljada ljudi ubijeno u sukobima između muslimana i hrišćana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA