Novinari među najlošije plaćenima u Srbiji

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da u Srbiji ima oko 1300 registrovanih medija, što je prevelik broj za ovdašnje tržište, te da veliki broj medija na ovakvom tržištu nužno podrazumeva niske plate i nestabilan položaj zaposlenih

  • 9

Novinarstvo je među najlošije plaćenim zanimanjima, a situacija u privatnim medijima je "katastrofalna", saglasni su čelnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Sindikata novinara Srbije.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da u Srbiji ima oko 1300 registrovanih medija, što je prevelik broj za ovdašnje tržište, te da veliki broj medija na ovakvom tržištu nužno podrazumeva niske plate i nestabilan položaj zaposlenih.

- Još važnije je što to stvara osećaj nesigurnosti zaposlenih, pa kao posledicu imamo autocenzuru koja je obeležila 2013. godinu - rekao je Obradović Tanjugu.

- Tamo gde postoje sindikati znamo da ima kašnjenja u isplati zarada, a u privatnim medijima gde nema sindikata, a takvih slučajeva ima, novinari rade i na crno - zarade im se isplaćuju na ruke ili pola na ruke, pola na račun - objašnjava predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

U medijima u unutrašnjosti, navela je, zarade su manje od minimalca, a prema nezvaničnim informacijama ima slučajeva da se u velikom broju privatnih medija u Beogradu zarade ne isplaćuju redovno, kaže Čabarkapa.

Ona je dodala i da neki mediji ne ulaćuju ni doprinose svojim zaposlenima. To, međutim, kaže, nije moguće dokazati jer Sindikat novinara Srbije nema prava da prikuplja informacije o tome, osim u onim gde imaju svoje članštvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maka

    21. januar 2014 | 08:21

    Kakvi su dobro su plaćeni.

  • Eto ja

    21. januar 2014 | 01:56

    Zao mi je pravih novinara i istrazivaca. Ali nazalost sve je vise onih koji tvit poznate licnosti predstavlja kao udarnu vest...

  • Sandra

    21. januar 2014 | 07:44

    Cenzura, lose plate, nesigurnost...sjajni parametri za 'slobodu stampe'...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA