Evo šta se dešava s hranom kojoj je istekao rok u Srbiji!

Pojedini trgovinski lanci poklanjaju hranu siromašnima, pojedini je prodaju u poslednji čas sa znatnim pojeftinjenima, a ima i onih koji je vraćaju dobavljačima

  • 9

Trgovački lanci u Srbiji hranu kojoj je istekao rok trajanja, ali se i dalje može koristiti, uglavnom dele siromašnima i beskućnicima. Ovaj trend već je zaživeo u Sloveniji, a po svemu sudeći, uskoro će i Hrvatskoj.

Vest da Merkator, Kaufland, Lidl, Billa i Spar dele hranu koja se može jesti iako joj je istekao rok, otvorila je pitanje da li se trgovine u Srbiji drže ovakve prakse.

Kako Telegraf saznaje, pojedini trgovinski lanci takvu hranu nude po značajno nižim cenama i na akcijama.

U kompaniji "Delez Srbija", u okviru koje posluju hipermaketi "Maksi" i "Tempo", navode da se roba koja nije prodata u predviđenom roku u dogovoru s dobavljačima najčešće vraća, uzimajući u obzir da to znači da proizvod više nije u svom "najboljem izdanju".

- "Delez Srbija" donira robu kojoj još nije istekao rok trajanja Udruženju građana "Banka hrana". U pitanju su prehrambeni i drugi proizvodi u količini većoj od 20 tona samo u 2013. godini. Istovremeno, dešava se i da roba kojoj nije istekao rok trajanja i koja je zdravstveno ispravna iz određenih razloga bude neprivlačna za potrošače, poput robe kojoj je oštećena ambalaža. Ovu robu takođe doniramo Udruženju građana Banka hrana - kažu u "Delez Srbija" za Telegraf.rs.

U ovoj kompaniji dodaju da "Banka hrana" distribuira hranu do najsiromašnijih porodica širom Srbije.

-  Ovo udruženje iz naših objekata preuzima i sveže voće i povrće koje dalje donira svojim korisnicima.

U "Univereksportu" ističu da je njihova poslovna politika da se postizanjem optimalnog obrta robe, kao i stanja zaliha, izbegne situacija da robi istekne rok.

- Hrana kojoj je istekao rok nije za upotrebu i u skladu s tim se i ponašamo. Poslovna politika podrazumeva da pratimo rokove i da se u slučaju približavanja datumu isteka roka trajanja ta informacija transparentno naznači potrošaču, uz sniženje cene i slično. Etički je korektno da potrošač u navedenom roku ima vremena da "iskonzumira" artikal koji je kupio po sniženoj ceni, uz naznaku da je s kraćim rokom od regularnog. U slučaju da se veća količina robe približi isteku roka trajanja, kao i da je nemoguće da je prosečan potrošač proba, Narodna kuhinja i Crkvena kuhinja su uvek najbolje odredište za robu pred istek roka - kažu u "Univereksportu".

S druge strane, u kompaniji "Veropoulos", pod čijom je kapom trgovina "Super Vero", hrana kojoj je istekao rok vraća se proizvođačima.

- Veliku pažnju poklanjamo ispunjavanju svih preduslova kako bi se na rafovima u objektima Super Vero našli proizvodi visokog kvaliteta, a s ispravnim rokom trajanja koji će zadovoljiti naše potrošače. Važeća procedura je da se proizvodi iz prehrane kojima ističe rok trajanja automatski povlače iz prodaje kako zdravlje potrošača ni u jednom trenutku ne bi bilo ugroženo. S dobavljačima imamo potpisane ugovore da uzmu robu koja je pred istekom roka - navode u ovoj kompaniji za Telegraf.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAVINIJA

    4. februar 2014 | 11:50

    U SRBIJI SE HRANA ANTIDATRIRA I PRODAJE KAO SVEZA, ONA UVOZNA PRED SAM ISTEK ROKA ,KADA JE SVET ODBACI TEK KOD NAS I STIZE .MI SMO DEPONIJA ZA LOSU TEHNIKU,KRNTIJE,FALS GARDEROBU ,CRKNUTO MESO,BAJATE SLATKISE ,PREPRSKANO SVELO VOCE I POVRCE...ZABRANJENE LEKOVE,OTROVNE BOFL IGRACKE ONO STO NIGDE NE PROLAZI KOD NAS JE DOBRODOSLO . TO SE VEROVATNO NEKOM JAKO ISPLATI A I PUT U INTEGRACIJE VODI KROZ OVU PRICU,

  • ap0calypto

    4. februar 2014 | 13:23

    "za dobru svinju nema loših pomija"

  • Pijacar

    4. februar 2014 | 12:44

    Ima ih bato kod mog komsije u marketu na rafovima a bogami i po tezgama. Sanitarna mene dolje i kaznjava zato sto kecelju ko konobar nemam a pored njih prodju kao da nepostoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA