Ministarstvo saobraćaja proverava Viz Er

Ministarstvo saobraćaja najavilo kontrolu poslovanja beogradskog aerodroma. Utvrdiće se da li je mađarska kompanija bila privilegovana i za gotovo tri godine na ime popusta uštedela 5,4 miliona evra

  • 8

Ministarstvo saobraćaja tražiće od nadležnih na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" informacije o tome da li je mađarski "Viz Er" imao privilegovan položaj u odnosu na ostale avio-prevoznike, kaže Milutin Popović, pomoćnik ministra.

- Ispitaćemo da li je bilo neopravdanih popusta - ističe Popović povodom informacije da je mađarska niskobudžetna avio-kompanija imala velika sniženja na punu cenu usluga, što je beogradski aerodrom demantovao.

Popović kaže da je Vlada Srbije krajem decembra prošle godine, na predlog Ministarstva saobraćaja, donela zaključak o smernicama razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada. Popusti se odnose na naknade za sletanje aviona, parkiranje letelica, korišćenje avio-mostova, na takse za odlazeće i transferne putnike, kao i za usluge osvetljavanja manevarskih površina u uslovima smanjene vidljivosti, pišu Novosti.

Aerodrom ima pravo da avio-kompaniji odobri popust u slučaju otvaranja novih linija. Podnosilac zahteva može da bude prevoznik koji ima pravo da obavlja javni avio-prevoz za koji traži stimulaciju u skladu sa našim propisima ili međunarodnim ugovorima, koji obavezuju Srbiju. Popust neće biti odobren ako linija za koju se traži odgovara liniji na kojoj druga avio-kompanija već obavlja javni prevoz. Popusti se odobravaju na period ne manji od 12 meseci i ne duži od dve godine. Vrednost stimulacije ne može biti veća od 50 odsto troškova, koje avio-prevoznik ima prema aerodromu za novu liniju.

Prema dokumentaciji, "Viz eru" je omogućeno da za gotovo tri godine na ime popusta uštedi 5,4 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Batica

    22. januar 2014 | 12:04

    Sledeća faza je da se otera Wizz jer njegovo funkcionisanje na ovim prostorima nije u interesu države, odnosno Air Serbia-e. A to što Wizz nudi punicima daleko jeftinije putovanje u novijim avionima, nije bitno, jer avaj sada sve mora da se vrti oko nakaradno sklepanog "nacionalnog prevoznika" i da se brže bolje zaradi za Arape. Sramota. Svako treba da ima pravo na izbor, a low cost aviokompanije na našim prostorima predstavljaju za veliku grupu ljudi odličan izbor.

  • Tijana

    22. januar 2014 | 12:20

    Sve sto odgovara narodu oni su zabranili!!!Sta fali wizz air-u???To sto je prustupacan i da neko moze da sebi priusti putovanje za daleko manje pare nego u ostalim avii kompanijama?!Pa Jat je milion puta gori od wizz-a,a skuplji troduplo!Posle ce vam biti kriv ovaj ili onaj kada narod uzme stvar u svoje ruke,ne date nam da zivimo a vi ste i svoje cukun unucice obezbedili kradjama!

  • Vendetta

    22. januar 2014 | 12:29

    Wizzar je prava stvar iz Beograda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA