PREPORUKA IZ LAGUNE: "Montevideo, Bog te video" Vladimira Stankovića

Pored fenomenalne knjige "Montevideo, Bog te video", iz Lagune preporučuju roman Nila Gejmena "Okean na kraju puteljka", kao i zbirku poezije "Tako zamišljam nebo" legendarnog Mike Antića

  • 0

Izdavačka kuća Laguna ove nedelje preporučuje knjigu Vladimira Stankovića "Montevideo, Bog te video!", jedinstvenu priču o okolnostima pod kojima su srpski fudbaleri u jugoslovenskim dresovima 1930. godine učestvovali na Svetskom prvenstvu u Urugvaju.

A onda, u petom minutu, stadionom se razlegao – muk! Jedan od najvećih u istoriji fudbala. Onako uspaljenu atmosferu mogao je da ohladi samo gol Jugoslovena – i baš to se i dogodilo.

Ova knjiga oživljava legendarne igrače Mošu i Tirketa, prekookeansko putovanje brodom "Florida", senzacionalnu pobedu protiv Brazila, ali i jednu od najneverovatnijih sportskih nepravdi, i najzad oduševljenje Beograđana koji su dočekali svoje heroje.

Vladimir Stanković napisao je svedočanstvo o zaboravljenim događajima koji su legendarni podvig srpskih fudbalera učinili velikim jugoslovenskim fudbalskim uspehom, o entuzijazmu i istrajnosti, časti i odlučnosti, prijateljstvu i veri, o vremenu i okolnostima u kojima se fudbal igrao sa strašću prve ljubavi.

Okean na kraju puteljka

Nil Gejmen

Saseks, Engleska. Sredovečni čovek se vraća u svoj detinji dom kako bi prisustvovao sahrani. Iako je kuća u kojoj je živeo odavno porušena, nešto ga vuče ka farmi na kraju puta gde je, kada je imao sedam godina, susreo izuzetnu devojčicu po imenu Leti Hempstok i njenu majku i baku.

Već decenijama nije ni pomislio na Leti, a ipak, dok sedi iza oronule stare farme pokraj jezerceta (jezerceta za koje je ona tvrdila da je okean), preplavljuje ga nezapamćena prošlost. A ta prošlost je isuviše čudna, zastrašujuća i opasna da bi se bilo kome desila, a kamoli malenom dečaku.

Četrdeset godina ranije, neko je počinio samoubistvo u ukradenom automobilu na toj farmi na kraju puta. Ta smrt je, poput vatrometa, pripalila fitilj i odjeknula na nezamisliv način. Oslobođen je mrak, nešto jezivo i krajnje nepojmljivo malom detetu.

A Leti – čarobna, umirujuća, prepametna za svoj uzrast – obećala je da će ga po svaku cenu zaštititi. Inovativno delo majstora pripovedanja, Okean na kraju puteljka je ispričan sa nesvakidašnjim razumevanjem svega onoga što nas čini ljudima; Gejmen nam pokazuje moć priča kako bi otkrio tamu koja vreba u nama i oko nas i zaštitio nas od nje. Ovo je potresna, zastrašujuća i elegična bajka, krhka kao leptirovo krilo, preteća kao nož u tami.

Tako zamišljam nebo

Miroslav Antić

Za života slavan, s vremenom sve čitaniji, u trećoj deceniji posle odlaska toliko popularan da je na društvenim mrežama okupio stotine hiljada poštovalaca, Miroslav Antić ostaje zadivljujuće nepoznat.

Prvi put u samostalnoj knjizi posle 25 godina, pred čitaocima svih generacija naći će se zbirka koja bi, i da je jedina, obesmrtila pesnika.

Autor legendarnog Plavog čuperka, Garavog sokaka, Koncerta za 1001 bubanj i desetina antologijskih pesama, ovom zbirkom, uz Horoskop, ispisuje svoje pesničko zaveštanje.

Tako zamišljam nebo, kao poetska vizija postojanja, okuplja neke od kultnih pesama među kojima je i Besmrtna pesma čiji sentenciozni fragmenti predstavljaju pesnikove najcitiranije stihove. Ovo izdanje sadrži stihove ispisane autorovom rukom u trenutku nastanka, originalne crteže i veoma izražajne fotografije – ukomponovane u autentičnu poetsku i vizuelnu celinu koja pruža neponovljivo iskustvo otkrića Antićevog sveta.

Top lista izdavačke kuće Laguna:

1. Ja. I niko moj

Aleksandar Tijanić

2. Spas

Isidora Bjelica

3. Rukopis otkriven u Akri

Paulo Koeljo

4. Tajne veštine Marte Smart

Uroš Petrović

5. Serviraj za pobedu

Novak Đoković

6. A planine odjeknuše

Haled Hoseini

7. Beograd ispod Beograda

Zoran Lj. Nikolić

Vidoje D. Golubović

8. Kako smo propevali - Jugoslavija i njena muzika

Ivan Ivačković

9. Tako zamišljam nebo

Miroslav Antić

10. Znamenje anđela

Dejan Stojiljković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA