Svratište u Novom Sadu pred gašenjem!

- Dnevno u proseku je kod nas boravilo 24 dece, a ukupno je više od 400 mališana dobilo našu pomoć. Do pre četiri godine, novosadska deca su jela iz kontejnera - kažu u Svratištu

  • 1

Novosadsko Svratište za decu ulice je pred zatvaranjem, nakon što je glavni finansijer otkazao saradnju.

Problem je nastao nakon izmena Zakona o socijalnoj zaštiti kad je država rekla da svratišta moraju da imaju isti status kao i vrtići i škole te propisala uslove za njihov rad.

- Tog trenutka donatori više nisu mogli da nam pomažu, kao što ne pomažu ni druge zvanične socijalne ustanove već se baziraju na novim programima koje vlast još nije prepoznala. Tako je nastao vakum jer nam je prestala svaka pomoć i našli smo se pred zatvaranjem. U ovom trenutku intezivno razgovoramo sa gradskim vlastima i verujemo da će se naći trajno rešenje i pravni okvir za za Dečje prihvatilište – kaže kaže koordinatorka Svratišta Daliborka Batrnik Antonić.

Svratište za decu  u decembru je posetio gradonačelnik Miloš Vučević.

- Rekao nam je da će se uključiti u rešavanje problema i da će se naći pravni okvir za naše postojanje. On nam je ostao jedina nada, jer je iluzorno očekivati da nam sad neko drugi pomaže. Sad dolaze hladniji dani i prosto ne mogu da zamislim da deca ostanu na ulici – napominje Batrnik Antonić.

Prošle godine u Svratištu je bilo 25 odsto korisnika više nego godinu dana ranije.

- Dnevno u proseku je kod nas boravilo 24 dece a ukupno je više od 400 mališana dobilo našu pomoć. Do pre četiri godine, novosadska deca su jela iz kontejnera a otkako smo se mi pojavili to se više ne dešava. Svi oni dobiju topli obrok uz pomoć Radosnog detinjstva, kod nas uče i stiču osnovna životna znanja jer to uz svoje roditelje ne mogu – ističe naša sagovornica.

(Telegraf.rs / Izvor: ilovenovisad.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zullu

    22. januar 2014 | 17:56

    Ma kome treba sirotinja?Pa ne treba opterecivati Vladu da razmislja i o njihovim problemima.Mora da se pronadje ubica Curuvije to je na prvom mestu, a onda ima svi da procvetamo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA