Srbija 27. na svetu po slanju spam mejlova

Azija je odgovorna za 55,5 odsto spamova u svetu u 2013. godini, prati je Severna Amerika sa 19 odsto, dok je na trećem mestu Istočna Evropa sa 13,3 odsto

  • 4

Srbija se nalazi na 27. mestu globalne liste zemalja koje su izvori spama sa 0,47 odsto, dok su vodeće zemlje Kina sa 23 odsto i Sjedinjene Američke Države 18 odsto, pokazuje istraživanje kompanije Kaspersky lab.

Količina spama u elektronskoj pošti 2013. godine je iznosila 69,6 odsto, što je 2,5 procenata manje nego 2012. Procenat elektronske pošte sa zlonamernim prikačenim fajlovima je bio 3,2 odsto - što je 0,2 procenta manje nego u 2012. godini, a 32,1 odsto fišing napada je usmereno na društvene mreže.

Količina spama u slanju mejlova je i dalje u padu - u poslednje tri godine broj poslatih neželjenih poruka je opao za 10,7 procenata. U nekim spam kategorijama reklamno oglašavanje je u velikoj meri zamenjeno zlom poštom kao što su spam poruke koje reklamiraju ilegalnu robu i pornografiju.

Tipičan primer je kategorija putovanja i turizma koji nosi 5 -10 odsto ukupnog spam saobraćaja.

Sajber kriminalci su tokom 2013. godine pokušali da zloupotrebe savete IT stručnjaka koji često preporučuju korisnicima da redovno ažuriraju antivirus programe, te se u mejlovima, za koje se činilo da su ih poslali poznatih proizvođači antivirus programa kao što su Kaspersky Lab, McAfee, ESET, Symantec..., insistiralo da korisnici odmah ažuriraju sisteme koristeći prikačeni fajl.

Za fajl se ispostavilo da sadrži Trojanca iz grupe ZeuS/Zbot koja je napravljena da krade osetljive podatke korisnika, posebno finansijske informacije.

Daria Gudkova, zadužena za sektor analize sadržaja u kompaniji Kaspersky Lab je kazala da su treću godinu zaredom najčešći malveri koji se šire putem mejla programi koji pokušavaju da ukradu poverljive informacije, uglavnom korisnička imena i šifre za internet bankarske sisteme.

- Međutim, kako objašnjava, u isto vreme, fišing napadi prelaze sa bankovnih računa na društvene mreže i mejlove. Ovo se delom može objasniti činjenicom da današnji mejl nalozi često daju previše pristupa sadržajima, uključujući mejl, podatke sa društvenih mreža, instant poruke, cloud skladišta i ponekad čak i podatke sa kreditne kartice - dodala je Gudkova.

Azija je odgovorna za 55,5 odsto spamova u svetu u 2013. godini, što je povećanje od 5,3 procenta u odnosu na 2012, a prati je Severna Amerika sa 19 odsto - rast od 3,2 procenta.

Udeo Istočne Evrope se skoro udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, stavljajući ovu oblast na treće mesto sa 13,3 odsto, Zapadna Evropa ostaje na četvrtom mestu uprkos smanjenju od 2,4 procena, dok je udeo Latinske Amerike na petom mestu sa trostrukim padom u poređenju sa 2012. godinom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrmot

    24. januar 2014 | 05:23

    Spam ti je posta koja te zatrpava - od posebnih ponuda raznoraznih agencija, preko reklama, virusa itd. P.s. bolje recite coveku sta je spam kad je vec lepo pitao, a ne odma minusi.

  • Tele

    23. januar 2014 | 23:35

    Šta je to:spam?

  • Sangajac

    24. januar 2014 | 00:15

    Jeftina radna snaga istocne evrope radi za azijate na evropskom trzistu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA