FRIDOM HAUS: Srbija je slobodna zemlja!

Srbija je dobila ocenu dva za sve tri kategorije – politička prava, slobodu i poštovanje građanskih prava, i ta ocena je konstantna od 2010. godine

  • 6

Srbija je slobodna zemlja, i ocene koje je dobila po pitanju poštovanja građanskih i političkih prava i sloboda su blizu maksimuma, navodi se u izveštaju Fridom hausa (FH).

U godišnjoj analizi ove američke nevladine grupe, ističe se da su na prostoru Balkana slobodne zemlje još i Slovenija, Hrvatska i Crna Gora, dok je Makedonija i Kosovo, koje je istraživano odvojeno od Srbije, ocenjeno kao delimično slobodno društvo.

Fridom haus je rangirao države ocenama od jedan do sedam, pri čemu je jedinica najveći stepen slobode, dok je sedam najlošija ocena.

Srbija je dobila ocenu dva za sve tri kategorije – politička prava, slobodu i poštovanje građanskih prava, i ta ocena je konstantna od 2010. godine.

U regionu je najbolje ocenjena Slovenija, koja ima ukupnu ocenu jedan, dok je Kosovo dobilo ocenu pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

Vašingtonska nevladina grupa ističe da je poštovanje prava i sloboda u celom svetu u padu tokom prošle godine, pri čemu se Egipat navodi kao država gde je to najvidljivije.

Iranke glasaju na izborima u Teheranu

Najgore ocene je dobio region Bliskog istoka gde 83 odsto gradjana, prema Fridom hausu, živi u državama koje nisu slobodne. Odmah iza njega je region Evroazije sa 78 odsto ljudi koji žive u zemljama koje su dobile istu ocenu.

U Africi trećina stanovništva se nalazi u zemljama koje ne poštuju gradjanska prava i slobode svojih državljana, dok je u Azijsko-pacifičkom regionu taj broj 43 odsto.

Izveštaj FH se odnosi na celu 2013. godinu.

Kompletan izveštaj pogledajte OVDE.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Vzd

    23. januar 2014 | 18:37

    E ako je americka grupa to objavila... a jos i nevladina... mnogo mi je bitno njihovo misljenje... ne zanosite se, mislite svojom glavom

  • Srbin u pokušaju

    23. januar 2014 | 19:26

    Gluposti. Realna ocena je minus 22.

  • Stefan

    23. januar 2014 | 20:38

    Da je policija ono što treba da budex tukli bi i oni te bolesnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA