BUM, BUM SRBIJA: Tek svaki šesti Srbin ima legalno oružje, nelegalnog više od 3 miliona

Ukupan vroj registrovanog oružja na teritoriji Srbije je 1,2 miliona, što praktično znači da je svaka šesta osoba naoružana. Međutim, procenjuje se da ima i više od tri miliona nelegalnog oružja

  • 24

Prema podacima MUP, građani Srbije poseduju oko 1,2 miliona registrovanog vatrenog oružja u legalnom posedu. Iako je nemoguće tačno odrediti koliko ima ilegalnog oružja, prema procenama kriminologa, njihov broj na crnom tržištu u našoj zemlji je barem tri puta veći.

- Po statističkim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ukupan broj registrovanog vatrenog oružja na teritoriji Srbije je 1.198.595 komada. Pored oružja za ličnu bezbednost (pištolji i revolveri) građani Srbije u legalnom posedu imaju i lovačko oružje (lovačke puške i karabini), sportsko oružje i drugi tipovi oružja, posebno oružje sa tetivom -  navode iz MUP.

Procedura za dobijanje dozvole za oružje podrazumeva detaljnu proceduru. Uz zahtev za izdavanje dozvole, koji se podnosi jedinici ovog ministarstva prema mestu prebivališta, prilaže se uverenje da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak, uverenje da je obučen u rukovanju vatrenim oružjem, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi za podneti zahtev.

- Odobrenje će se izdati ukoliko se u postupku utvrdi da nije osuđivan za krivična dela sa elementima nasilja, niti kažnjavan za prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o oružju i municiji, da se protiv njega ne vodi krivični ili prekršajni postupak, kao i da izdavanjem odobrenja neće biti ugrožena lična i imovinska sigurnost drugih lica i javni red i mir - dodaju iz MUP.

Ipak, broj registrovanog vatrenog oružja kojim raspolaže MUP nije konačan. Procenjuje se, da pored toga, ima i više od tri miliona nelegalnog oružja.

- Nemoguće je odrediti tačan broj ilegalnog oružja u Srbiji, ali ukoliko je broj registrovanog oružja u legalnom posedu oko 1,2 miliona, onda bi taj broj trebalo pomnožiti sa tri kako bi se došlo do realnog broja. Oni koji se bave kupovinom i prodajom takvog oružja znaju kome treba da se obrate. Ono se prodaje na ulici, u kafićima, kafanicama - kaže Zlatko Nikolić kriminolog.

Kako dodaju iz MUP, u 2013. godini, oduzeto je ukupno 1.516 komada oružja koje se nalazilo u ilegalnom posedu, i to 722 pištolja i revolvera, 695 pušaka, 47 ručnih bombi i 45 komada ostalog oružja, 4 automata i automatskih puški i 3 puškomitraljeza. Za neovlašćeno držanje, nabavljanje, izrađivanje ili prodaju vatrenog oružja Krivični zakonik republike Srbije (član 348) propisuje uz novčanu, kaznu zatvora od tri meseca do tri godine.

(Marija Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    1. februar 2014 | 00:19

    Pa s obzirom da smo okruženi dušmanima to je razumljivo, pa i korisno.

  • Nenad

    1. februar 2014 | 00:52

    Naoruzajte siromasne!

  • mica

    1. februar 2014 | 01:08

    Bokte! Po ovoj statistici ispade da i moji klinci od 4 i 2 godine imaju po jedan komad ilegalnog oruzja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA