Podiže se spomenik Gavrilu Principu u Sarajevu!

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić potvrdio je postavljanje spomenika Gavrila Principa i dodao da će on biti identičan onome koji će biti postavljen u Beogradu, na Kalemegdanu

  • 23

Organizacioni odbor RS za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, postaviće spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu. Spomenik će biti identičan onome koji će biti postavljen u Beogradu, na Kalemegdanu.

To je novinarima potvrdio načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić, dodajući da se od njega i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Samardžije očekuje da obezbede sve uslove i mesto za spomenik.

Mediji su preneli u četvrtak da će "grandiozan spomenik" Gavrilu Principu najkasnije do juna biti otkriven u Beogradu na Kalemegdanu, u blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Ipak, u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda rečeno je da nije stigla inicijativa za podizanje spomenika na Kalemegdanu učesniku sarajevskog atentata, Gavrilu Principu.

U Banjaluci, Odborom za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata danas je predsedavao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u radu Odbora učestvovali su i drugi funkcioneri RS, akademici i univerzitetski profesori.

Dodik je novinarima rekao da predstavnici RS neće učestvovati u manifestacijama koje se povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata organizuju u Sarajevu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan mrzovici

    24. januar 2014 | 18:48

    Svaka cast

  • Pravoslavac

    24. januar 2014 | 18:51

    Tako treba

  • Lune

    24. januar 2014 | 19:22

    Posle Prvog sv. rata majka Gavrila Principa prosila je na Terazijama, kao i mnogobrojni invalidi, istinski heroji sa Mačkovog kamena, Kajmakčalana, Cera, Bregalnice...Posle Drugog sv. rata Srbija i Srbi (koji su najveće brojčane i materijalne žrtve podneli u tom ratu) rasparčani su kao da su oni streljali sto za jednoga, a ne njih...Gde su tu bili državotvorci da zaštite Srbiju? Gde je tu bila slavna dinastija i njene krunisane glave? O tome govorim kada govorim o odgovornosti Karađorđevića. Drugim državnicima uvek je narod bio na prvom mestu, a njima je bila njihova kruna i presto. I glava, naravno. Zato su je tako brzo sklanjali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA