DA LI VAS ČUDI? Za Srbe nema posla na Kosovu!

Kosovske institucije i javna preduzeća ne poštuju njihovIm Ustavom i zakonom propisani minimum koji je upravo usvojen u cilju podsticaja zapošljavanja Srba u kosovskim institucijama

  • 28

Statistika pokazuje da su Srbi južno od Ibra apsolutno diskriminisani kada je reč o zapošljavanju, tvrde frankfurtske „Vesti", ocenjujući da kosovske institucije i javna preduzeća ne poštuju ni njihovom Ustavom i zakonom propisani minimum koji je upravo usvojen u cilju podsticaja zapošljavanja Srba u kosovskim institucijama.

Zakon o radu, usvojen u kosovskom parlamentu, a kojim je van snage stavljen pravilnik Unmika iz 2001. godine o zapošljavanju, izbegao je da se posebno bavi temom upošljavanja manjinskih zajednica u javnom sektoru, koji je najvažniji, a u nekim sredinama i jedini poslodavac na Kosovu.

Postoji i Zakon o zapošljavanju nevećinskih zajednica kao deo Ahtisarijevog paketa, ali ga u praksi poštuje samo jedna institucija. Slično je i sa članom 61 kosovskog Ustava koji govori o zapošljavanju manjina u javnom sektoru.

Statistika pokazuje da je 2009. godine u javnim preduzećima na Kosovu od 12.243 zaposlenih radnika, samo 91 bio Srbin, što je brojčano 0,55 odsto.

Trenutno je nivo zaposlenih u javnim preduzećima dostigao nivo od 2,2 odsto, što je "napredak", ali i dalje daleko manji od zakonskog broja, ocenio je direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice Nenad Maksimović.

Za ovu diskriminaciju su, kako kaže, odgovorne kosovske institucije, ali i predstavnici Srba u tim institucijama koji se nisu borili za primenu zakona.

Prema njegovim rečima, ovu temu nisu otvarali ni u parlametu, ni u vladi Kosova, nisu insistirali da se zakon primenjuje, niti tražili uvođenje kaznenih mera za one koji uporno odbijaju da sprovedu zakon.

- Odgovorna je i međunarodna administracija, jer nije insistirala na ispunjenju tih uslova, pa tako zapošljavanje Srba, odnosno diskriminacija pri zapošljavanju, nije tema niti jedne studije izvodljivosti Evropske komisije, izveštaja Saveta Evrope o ljudskim pravima ili misije OEBS-a. Ne navodi se ni u izveštaju Ombudsmana na Kosovu, kao ni u izveštajima o stanju ljudskih prava Hjuman rajts voča i sličnih organizacija. Zakazala je i Vlada Srbije koja nije ukazivala na taj problem Savetu Bezbednosti UN i tokom pregovora sa kosovskim institucijama -  smatra Maksimović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    25. januar 2014 | 10:41

    Kako da bude na Kosovu posla kada ga nema u Srbiji

  • Kolekcionar

    25. januar 2014 | 10:49

    Za Srbe nema posla ni u centralnoj Srbiji

  • Hasan

    25. januar 2014 | 10:30

    Pa koga da bude briga za par srba na Kosovo pored toliko Albanca!!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA